Медия без
политическа реклама

Държавата отпусна 40 млн. лв. за българския спорт

Пари от бюджета получават 52 от имащите право на финансиране 55 федерации, съобщи ММС

29 Март 2023
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева (в средата).
БГНЕС
Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева (в средата).

Българският спорт ще бъде подпомогнат с 39,6 млн. лв. от държавния бюджет през 2023 г., стана ясно от съобщение на министерството на младежта и спорта (ММС). От тази сума малко над 30 млн. лв. са по програмата за "Олимпийска подготовка и развитие на спорта за високи постижения", почти 5,5 млн. лв. са по програмата за "Кадрово осигуряване", а останалите близо 4,2 млн. лв. са за подпомагане на домакинства на международни състезания у нас през тази година.

От предоставената информация става ясно, че финансиране ще получат 52 от имащите право да кандидатстват общо 55 федерации. Критерият съгласно Закона за физическо възпитание и спорт (ЗФВС) е лицензираната спортна организация да има поне 15 регистрирани клуба. Срокът за подаване на документи беше 6 януари 2023 г.

Общо 55 вида спорт в България ще получат средства от държавния бюджет за постигане на елитни резултати през следващата година.

"Към настоящия момент не са разгледани проектите на три спортни федерации по олимпийски спортове по обективни причини", се съобщава в прессъобщението от ММС, без да се уточнява кои са тези федерации и какви са причините.

В по-детайлната разбивка личи, че два от неразгледаните проекти са на спортове от първа категория, получаващи средства за "олимпийска подготовка". В това направление са включени общо 23 спорта, а ММС съобщава, че отпуска 23 871 034 лв. за 21 спортни федерации.

Спортовете в тази категория са: бокс, борба, джудо, фехтовка, гимнастика, художествена гимнастика, вдигане на тежести, лека атлетика, плуване, тенис, тенис на маса, бадминтон, колоездене, модерен петобой, стрелба, трап и скийт, гребане, кану-каяк, ски (вкл. сноуборд / ски бягане / ски скокове), биатлон, кънки (вкл. фигурно пързаляне и шорттрек), волейбол и баскетбол.

Във втора категория - "Развитие на спорта за високи постижения - олимпийски спортове", са одобрени 3 063 440 лв. за 14 спортни федерации. Тук право да кандидатстват имат общо 15 спорта, което значи, че без разглеждане е останал някой измежду: стрелба с лък, скокове на батут, конен спорт, триатлон, ветроходство, катерене, таекуондо WTF, голф, брейк, ръгби, водна топка, хокей на трева, хандбал, футбол и хокей на лед.

От трета категория - "Развитие на спорта за високи постижения - неолимпийски спортове", държавна субсидия получават всички: 3 074 870 лв. за 17 спортни федерации. Това са: кикбокс/муайтай, карате, карате киокушин, шотокан карате-до, таекуондо ITF, ММА, джу-джицу, ушу, самбо, сумо, акробатика, естетическа гимнастика, спортни танци, аеробика, ориентиране, канадска борба и мотоциклетизъм.

Отделно спортното министерство отпуска средства за обезпечаване на 213 треньори и 135 длъжностни лица от 46 федерации по програмата за "Кадрово осигуряване на олимпийската подготовка и спорта за високи постижения". В олимпийските спортове ще бъдат разпределени 5 308 828 лв. за 200 треньори и 135 длъжностни лица от 33 федерации, а в неолимпийски спортове - 166 800 лв. за 13 треньори от 13 федерации.

По програмата за финансово подпомагане на домакинства на международни турнири в България пък са одобрени 3 929 686 лв. за 17 състезания по олимпийски спортове и 229 367 лв. за 4 състезания по неолимпийски спортове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата