Медия без
политическа реклама

Диксън даде ултиматум на "Левски" до сряда

Англичанинът очаква подходящ договор от клуба или ще се откаже от сделката

28 Юни 2021Обновена
Джоузеф Диксън
БГНЕС
Джоузеф Диксън

Преговорите по сделката за смяната на собствеността в "Левски" стигнаха до критична точка, след като бе публикувано открито писмо от компанията "10 Brindley Sports & Entertainment", която е на кандидат-купувача на клуба Джоузеф Диксън. В него се твърди, че предложеният проект за договор от страна на "Левски" е бил несериозен. Диксън и екипът му очакват нов вариант на документа до 30 юни (сряда) в 17:00 ч. Ако дотогава не получи удовлетворителен договор, англичанинът ще оттегли предложението си за инвестиция, което бе изчислено в това писмо точно на 242,476,301 долара. От екипа на Диксън също така се защитиха от нападките, че е взел "назаем" проект за стадион "Георги Аспарухов".

 

Ето и пълния текст на писмото:

"Като професионални вътрешни съветници на г-н Диксън чувстваме, че сега е подходящото време да излезем с позиция от негово име. Известна в България адвокатска кантора започна работа като местен правен представител на г-н Диксън при пристигането му в страната през май 2021 година. 

На 8 юни г-н Диксън представи на изпълнителния директор на "ПФК Левски" АД Павел Колев документ от финансова институция от САЩ, който потвърждава, че "10 BRINDLEY SPORTS & ENTERTAINMENT", базирана във Флорида компания със специално предназначение, е притежавана и контролирана еднолично от г-н Диксън със специфична цел за неговата инвестиция в "ПФК Левски" АД. 

Документът подчертава следното. Общият бюджет на разходи от 242,476,301 долара са предвидени за специфичната цел, която е изграждането на мултифункционален стадион и търговски център на улица "Тодорини кукли" 47, София, България, в рамките на 36 месеца след получаването на контролния пакет акции на "ПФК Левски" АД. Все още не можем да разберем точно защо "ПФК Левски" АД не потвърждава публично на притеснените си фенове простия факт, че г-н Диксън разполага с гаранции за наличието на необходимия капитал, с което директно предизвиква бурни, фалшиви и необосновани спекулации за г-н Диксън. 

На 23 юни след почти 2-седмично чакане "ПФК Левски" АД предостави на г-н Диксън договор, който не е конструктивен и не може да доведе до финализиране на сделката, договор, който не може да бъде приет сериозно от инвеститор в компания, която е на ръба на фалита. Предстоящия футболен сезон в България започва през юли и г-н Диксън е напълно наясно за необходимото време за подготовка на футболен отбор, който да бъде конкурентен от самото начало на кампанията. 

Ситуацията към настоящия момент е такава, че договорите на няколко играчи от представителния отбор на "ПФК Левски" изтичат в следващите няколко дни, а "ПФК Левски" АД няма средства за подновяването на тези контракти или за привличането на нови футболисти, които имат необходимите качества да играят в клуба. Преговорите с "ПФК Левски" АД се проточиха, а предвид факта, че "ПФК Левски" АД е в сериозно застрашена позиция, която може да завърши с пропадане в аматьорския футбол, г-н Диксън чувства, че няма повече време за губене, ако "ПФК Левски" АД иска да върви напред и да се развива като сериозен футболен клуб. 

Г-н Диксън вярва, че милионите привърженици на "Левски" (София) в България и по света заслужават отбор, който се продължи да се състезава в елитната лига, а с всеки изминал ден възможността за това значително намалява. С оглед на това и с цел финализиране на сделката "ПФК Левски" АД получава срок до края на работния ден в 17.00 часа в сряда, 30 юни 2021 година, да предостави и съгласува подходящ договор с г-н Диксън или неговия интерес ще бъде изтеглен с незабавен ефект. 

Отделно от това, след разпространеното публично видео с концепцията за стадиона отговорните архитект и дизейнер искат подчертаят следното: "Използвахме 3D модели и обекти от предишни проекти и имаме пълната свобода да използваме тези 3D модели, които са налични в различни свободни платформи. Няма проблем с авторските права в тези софтуерни платформи, което може да се потвърди от условията в тях. Стадионът е модифициран според изискванията на нашите клиенти. Компютърният модел на целия комплекс е проектиран и завършен от нас и е уникален. Не може да бъде открит подобен онлайн или в друг уебсайт. 

На този етап нямаме конкретен проект за прилежащите части около стадиона и търговския център и се разбрахме с нашия клиент, че представяме само идея, която показва една възможност за това как би могло да изглежда".

В този критичен момент г-н Диксън няма повече да коментира настоящата истерия, която се създава от сили, които той чувства, че директно се противопоставят на неговата гарантирана и безпрецедентна директна чуждестранна инвестиция в размер на минимум в 242,476,301 долара в държавата България".

 

 

РАЗПАДЪТ ПРОДЪЛЖАВА

По-малко от месец преди началото на сезона ситуацията в "Левски" става все по-притеснителна, тъй като футболистите продължават да напускат. Това важи и за големите таланти от школата. Поредният юноша, който си тръгна, е Даниел Начев, който в последните две години тренираше с мъжкия състав. 17-годишният халф ще премине във втородивизионния "Спартак" (Вн). Също така напусна и хърватският вратар Звонимир Микулич, чийто договор изтича в края на месеца. Така в момента "сините" разполагат само с един вратар - 16-годишния Пламен Андреев.

 

КАПИТАНЪТ СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ СИРАКОВ

Капитанът на "Левски" от изминалия сезон - Николай Михайлов, направи остро изказване срещу настоящото ръководство, начело със собственика Наско Сираков. Пред БНР вратарят, който днес навършва 33 години, намекна, че може да остане в "Левски", ако се стигне до смяна на собствеността. "От 1 юли започвам да се подготвям индивидуално и ще видя къде ще продължа кариерата ми. "Левски" не е затворена страница за мен... Нестабилността в клуба е огромна. И с това ръководство няма как да се получат нещата. В "Левски" има много юноши, футболисти, които не знаят какво ще се случи. Имат да се получават заплати. Нещата не стават по-добре, а по-зле. Това, което се случва, е недопустимо за клуб като "Левски"... Договорът ми с "Левски" свърши, не съм получил предложение за нов, за да коментирам каквото и да е. Явно нещата от едната страна приключват... Винаги ще следя какво се случва в "Левски", но се надявам тази летаргия да приключи час по-скоро. Говоря си с момчетата и зная, че ситуацията е изключително тежка", коментира Михайлов.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?