Медия без
политическа реклама

Четирима полицаи са пострадали от футболното хулиганство

28 души са арестувани покрай дербито между "Левски" и "ЦСКА-София", обяви МВР

08 Апр. 2024
Двама от пострадалите полицаи са с изгаряния по лицето и крайниците, а един е ухапан от запалянко.
БГНЕС
Двама от пострадалите полицаи са с изгаряния по лицето и крайниците, а един е ухапан от запалянко.

Четирима служители на МВР са пострадали по време на футболното дерби между "Левски" и "ЦСКА-София" (0:2) в неделя. Двама от полицаите са с изгаряния по лицето и крайниците, а един е ухапан от запалянко.

Ексцесиите по трибуните се разразиха през първото полувреме, когато агитките на "сийните" и "червените" започнаха да се обстрелват взаимно със сигнални ракети от секторите А и Г на националния стадион "Васил Левски". Наложи се физическа намеса както на охранителната фирма, грижеща се за реда по време на мача, така и на жандармерията.

Стигна се до бой между стюарди и привърженици на "Левски" на централната трибуна. Жена и дете са били откарани в болница с линейка, съобщиха още от вътрешното министерство.

Арестувани са 28 души преди, по време и след мача. От тях 8 са задържани за притежание на наркотици, двама за забранени предмети, двама агресивни, един за неподчинение на полицейско разпореждане и 15 за носене на пиротехника.

 

РЕАКЦИИ

"Мерки се взимат, когато нещата ескалират и се ангажира по-силно общественото внимание. Нужен е по-добър контрол", заяви бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов пред "Нова нюз".

Той отбеляза всеизвестния факт, че от години футболните фенове внасят непозволени предмети на стадионите.

"Хората, които са свързани с футбола, прехвърлиха цялата отговорност върху държавата, а законът ясно сочи, че федерациите и представителите на клубовете носят отговороност наравно с държавните органи. Те трябва да взаимодействат с тях, за да осигурят опазването на обществения ред. Ако постоянно бягаме от отговорност, нещата няма да се оправят", каза още Йорданов.

В същото време собственикът на "Левски" Наско Сираков посочи именно държавата като носеща отговорност за справяне с футболното хулиганство.

"Държавата трябва да се справи с футболното хулиганство. Ние каквото и да говорим, това е от много години този проблем. В съседна Гърция показаха как се справят с това", заяви Сираков, визирайки затварянето на всички стадиони за два месеца в южната ни съседка в началото на годината.

Всички мачове от елитното футболно първенство на Гърция - Суперлигата, ще се играят при закрити врата през следващите два месеца - до 12 февруари 2024 г. Това е мярката, която наложиха властите в южната ни съседка след поредния изблик на насилие от страна на ултрас феновете.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?