Quantcast
Български борец е на финал за световната титла | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Български борец е на финал за световната титла

Кирил Милов си осигури поне сребърен медал в кат. 97 от шампионата на планетата в Белград
Обновена
1 422
 bul-wrestling
Кирил Милов хвърля с перфектен суплекс азерския си противник на полуфинала в кат. 97 кг

Кирил Милов стана първия български медалист от световното първенство по борба, което започна днес в Белград. В кат. 97 кг на класическия стил 25-годишният дупничанин стигна убедително до финала и утре ще се бори за титлата.

Европейският шампион от тази пролет Милов започна 9:1 т. срещу индиеца Деепаншу Деепаншу, а след това надви с 2:0 и грузинеца с италиански паспорт Николоз Какелашвили. В полуфинала пък българинът тушира азера Ариф Нифтулаев.

Така за втори път в кариерата си Милов ще се бори за световна титла. През 2018 г. в Будапеща, при дебюта се на първенство на планетата той остана със сребърен медал. Сега последното препятствие към титлата ще е Артур Алексанян.

Арменецът е най-титулуваният активен борец в тази категория - той е олимпийски и трикратен световен и европейски шампион. Финалът Милов - Алексанян ще е утре във вечерната сесия на първенството в белградската "Щарк Арена".

"Няколко дни преди световното първенство баща ми загуби битката с рака и посвещавам тази победа на него - каза през сълзи Милов пред камерата на БНТ3. - Залата е пълна с българи, всички викат за мен и ще дам най-доброто от себе си, за да спечеля най-после световната титла".

Останалите национали от класическия стил, които участваха днес, отпаднаха в ранна фаза в своите категории. Най-далеч стигна Дейвид Димитров (кат. 72 кг). Той отстъпи във II кръг пред азера Улви Ганизаде, но последният стигна до финала и така го изтегли на репешажи за бронза. В тях обаче Димитров загуби от казахстанеца Ибрахим Магомадов.

Още по-рано отпаднаха Недялко Петров (55 кг), Николай Вичев (63 кг), Айк Мнацаканян (77 кг), Росиан Дермански (82 кг).

Ключови думи:

борба, Кирил Милов

Още

В борбата раздадоха гигантски премии, но само на някои

20.12.2022

966
Борецът Кирил Милов е световен вицешампион за втори път

12.09.2022

Обновена

1081
Втори загубен световен финал за българските борци

13.09.2022

1393