Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борислав Михайлов: Не искам да съм изкупителна жертва

Отговорността трябва да се търси от организаторите на протеста и тези, които са им платили, обяви президентът на БФС

22 Ноем. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Борислав Михайлов си слага очила преди началото на изслушването му пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта към Народното събрание.

Президентът на БФС Борислав Михайлов категорично сне от себе си отговорността за хаоса около организирането на евроквалификацията България - Унгария (2:2) на 16 ноември и баталните сцени около Националния стадион "Васил Левски" преди и по време на двубоя. Той стори това при изслушването си пред Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта към Народното събрание.

"БФС не е премествал или затварял стадиони, а е предприел всички действия мачът да се състои. Още веднъж посочвам, че БФС носи отговорност за това, което се случва на стадиона, не извън него. От УЕФА, включително и президентът Александър Чеферин, потвърдиха, че решението мачът да се играе при затворени врати е било правилно. Отговорност трябва да се търси от организатора на протеста, както и от този, който е разрешил този протест, а и от хората, които са платили на въпросните провокатори, за които спомена и министърът на вътрешните работи. БФС и аз като негов президент не може да се превръщаме в изкупителна жертва, защото някой е организирал платен протест. Ние като организатор на мача сме свършили всичко, което се очаква от нас. Аз съм горд, че успяхме да спасиме човешки животи, въпреки целия натиск", обяви Михайлов.

В същото време той даде да се разбере, че към днешна дата не смята да подава оставка, дори да е предизвикан от депутатите, и заедно с това се оплака от тона по време на изслушването и намеси опозицията си в заговор за свалянето му. "Очевидно никой не го интересува фактологията, различно се тълкува от всеки и от всички тази дълга кореспонденция от 24 октомври. Не искаме да търсим фактите, а да търсим жертва. А жертвата вече е посочена. Не виждам смисъл да продължаваме. Това не е никакво изслушване, а нападение срещу мен, какъвто и да е общественият интерес. Аз съм изкупителна жертва от много месеци и години заради една група хора, които неистово искат да станат шефове във футболния съюз. Това вече е от две години и половина. Те не са спирали. Подобни хора подбуждат непрекъснато. Има други хора, които са зад тях, които ги финансират, и съответно тези, които така или иначе превърнаха този мирен протест в немирен. Това са хулиганите. Не може всеки един протест всеки ден да води до оставката на някой и без да е казал кой е виновен и да е доказал тази вина", посочи президентът на БФС. Той все пак намекна, че на заседание на Изпълкома на футболния съюз в понеделник (27 ноември) ще има новини, които да "успокоят всички граждани".

Михайлов потвърди, че опасенията на футболния съюз и полицията са дошли от писания в социалните медии, сигнали от МВР и данни, че се очакват около 3500 ултраси от крайнодесни фракции в Унгария.

Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов обяви, че на 24 октомври за пръв път са получили подобна информация от представители на вътрешното министерство. Тогава е имало данни, че е възможно да бъдат издигнати нацистки символи на трибуните, което би довело до огромно наказание за футболния съюз от страна на УЕФА. Още на 25 октомври европейската централа е била информирана за тези опасности, а на 27-и от БФС са предприели стъпки за организирането на мача на ст. "Васил Левски" и са изискали от институциите осигуряването на безопасността на зрителите. Тогава от полицията идва препоръка мачът да бъде преместен на друг стадион. А на 3 ноември УЕФА строго препоръчва квалификацията да се проведе при закрити врати и да се забрани продажбата на билети. "Няма как да си позволим да манипулираме УЕФА. Ние сме длъжни да ги уведомим за заплахите, а те са длъжни да вземат окончателно решение", допълни Попов.

Присъствалите на изслушването представители на МВР обявиха, че са получили и информация, че в протеста ще бъдат намесени интереси, свързани с военния конфликт между Израел и Палестина, което е щяло да създаде още по-голям риск.

Заместник-главен секретар на МВР Димитър Кангалджиев обаче внесе интересен нюанс, като заяви, че от вътрешното министерство в нито един момент не са искали двубоят с Унгария да бъде изместен от София, тъй като за полицията е нямало значение в кой град ще организира охраната на тази квалификация.

Още по темата