Quantcast
Бирената забрана ще доведе до иск срещу ФИФА за $47 млн. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Бирената забрана ще доведе до иск срещу ФИФА за $47 млн.

От спонсора на световната футболна асоциация са гневни заради загубите от решението за "сух режим" в последния момент
1 442
 ЕПА/БГНЕС
След решението на ФИФА бира се предлага единствено във фензоните в Катар.

Решението на ФИФА за забраната за продажба на алкохолна бира по стадионите в Катар по време на Мондиал 2022, което бе взето няколко дни преди началото на първенството, определено изненада неприятно пивоварния гигант "Будвайзер". Компанията, която е сред основните спонсори на ФИФА, обаче не смята да се ограничи единствено с негативните емоции. Според английските издания "Сън" и "Дейли Мейл", както и американската телевизия "Фокс", от "Будвайзер" подготвят съдебен иск срещу световната футболна асоциация на стойност 47 млн. долара за пропуснати ползи. Ако това обезщетение не бъде получено, от Anheuser-Busch InBev (които държат "Будвайзер" и още десетки пивоварни) обмислят съвсем сериозно да не изпълнят своя договор да бъдат официален доставчик на бира за Мондиал 2026 в САЩ, Канада и Мексико. А това би лишило ФИФА от приходи в размер на около $112 млн.

Договорът за първенството в Катар е на стойност $75 млн., но от него Anheuser-Busch InBev ще бъде на загуба, тъй като

 

няма да успее да реализира предвидените количества

 

след внезапното решение. А то, по неофициална информация, е било взето от ФИФА по настояване на членове на управляващата династия в Катар.

Според информацията на британските медии всъщност компенсацията, която пивоварната ще търси от ФИФА ще е под формата на приспадане на въпросната сума (по-точно $47.4 млн.) от договора за световното първенство след 4 години. А това споразумение е много важно и за двете страни - не само заради постъпленията в бюджета на световната футболна асоциация, а и заради очакваното увеличение на приходите за "Будвайзер", тъй като на Мондиал 2026 ще участват 48 отбора, което означава и повече мачове - 80, вместо досегашните 64. Респективно, това означава и повече продадена бира по стадионите и във фензоните.

Забраната на ФИФА за продажба на бира по трибуните в Катар всъщност не бе толкова изненадваща, тъй като настоящото първенство е първото, което се провежда в консервативна мюсюлманска страна, в която има много строг контрол върху продажбата на алкохол, чиято консумация е забранена на обществени места. Но пък отмяната от страна на ФИФА повдигна въпроси сред привържениците относно способността на страната домакин да изпълни обещанията си към феновете .

Но и не само сред привържениците. От Anheuser-Busch InBev имаха уверение, че ще продават ексклузивно алкохолна бира около всеки от осемте стадиона в периметъра, в който се допускат зрители с билети, при това три часа преди и един час след всеки мач. От правителството на Катар обаче се отказаха от тази част на споразумението, което означава, че алкохолна бира може да се продава само във фен зоните, където един кен от 0,5 l струва около 14 долара. А вътре в стадионите и около тях се предлага единствено безалкохолна бира Bud Zero.

"Властите на страната - домакин и ФИФА ще продължат да гарантират, че стадионите и околните зони ще осигуряват приятно и уважително изживяване за всички фенове. Организаторите на турнира оценяват разбирането и непрекъснатата подкрепа (б.ред. - на "Будвайзер") към нашия съвместен ангажимент да се погрижим за всички по време на световното първенство", се посочва в изявление на ФИФА.

За момента няма официално съобщение от Anheuser-Busch InBev за намерението за съдебно дело. От компанията пуснаха само кратко изявление, в което съобщават, че все още очакват с нетърпение да "празнуват футбола с нашите клиенти", но някои продажби не могат да продължат поради "обстоятелства извън нашия контрол". Часове преди това изявление в акаунта на "Будвайзер" в "Туитър" бе написано: "Е, това е неловко", но по-късно туитът беше изтрит.

Недоволството на пивоварния гигант е напълно разбираемо. Внезапното решение означава, че

 

хиляди бири ще си останат по складове в Катар.

 

Това предполага риск, че големи количества може да бъдат похабени. Става въпрос за кораби, заредени с бира от Англия и Уелс, които пътуваха 8000 мили до Катар, поради липса на пивоварни в страната, организираща първенството.

Пред очертаващата се нерадостна перспектива, от "Будвайзер" взеха интересно решение - кеновете с бира да бъдат подарени на страната, която спечели световната титла. "Нов ден, нов туит. Печелившата държава получава Buds. Кой ще ги вземе?", гласеше пост в "Туитър".

Което значи, че поне някой ще остане доволен от създалата се конфликтна ситуация. Но това определено няма да е ФИФА, където продължават да берат негативи от решението си да организират турнира в Катар.

Ключови думи:

Мондиал 2022, ФИФА, футбол

Още

Българските клубове са продали футболисти за $25.9 млн. през 2022 г.
Трансферна зима 2022-2023

27.01.2023

Обновена

3268
Само един български футболист остана в Серия А

26.01.2023

187