Медия без
политическа реклама

Анексите - удобният начин федерациите да взимат повече пари от ММС

Общо 18 спорта са взели пари над официалната си субсидия чрез 20 споразумения с министерството

Финансирането за 2021  г. бе одобрено от Красен Кралев (вляво), а Андрей Кузманов (вдясно) изпълняваше поетите от ММС ангажименти, но и също отпускаше допълнително пари на федерациите.
ММС
Финансирането за 2021 г. бе одобрено от Красен Кралев (вляво), а Андрей Кузманов (вдясно) изпълняваше поетите от ММС ангажименти, но и също отпускаше допълнително пари на федерациите.

В началото на всяка година, най-често по настояване на медиите Министерството на младежта и спорта (ММС) оповестява сумите, които отпуска на спортните федерации за дейността им, а така също и средствата за подпомагане на домакинства на международни състезания. В последните години общият бюджет на ММС за тези пера се движеше в рамките на общо 32-34 млн. лв.

Наскоро екипът на служебния министър на спорта Андрей Кузманов съобщи, че е успял да издейства

 

допълнително над 1 млн. лв. за подпомагане

 

на всички поискали помощ федерации, включително тези по зимни спортове, с оглед участието им на олимпийските игри в Пекин `22 идния февруари. Конкретен повод стана медийният вопъл на президента на Централата по биатлон Екатерина Дафовска, която се оплака, че нейният спорт е с орязано финансиране в предолимпийската година. Оказа се, че Дафовска бие тъпана напразно, след като вече се е срещнала с ръководството на ММС и от там са я уверили, че допълнително пари ще бъдат отпуснати. Което наистина стана, при това не само за биатлона, а и за всички спортове в нужда с директно решение на Министерския съвет.

Това дофинансиране поне стана публично достояние, а не мина тихомълком, както най-често става във взаимоотношенията министерство - федерации. Взаимоотношения, които водят до прословутите в спортните среди анекси към договорите за финансиране, позволяващи увеличаване на вече обявените суми от държавния бюджет.

"Сега" зададе въпроси до ММС за повдигане и на тази завеса, а отговорите затвърдиха онова, което се говори отдавна из коридорите на Спортната палата - много федерации прибягват до допълнителни споразумения, за да получат още пари към одобрените в началото на годината.

През 2021 г. държавно финансиране на своята дейност получиха общо 46 спорта, като общата сума за тях, одобрена от ММС (тогава с принципал Красен Кралев) бе близо 27.5 млн. лв. В течение на годината обаче общо 14 федерации са поискали и получили чрез анекси допълнително пари. Две от тях - по джудо и стрелба с лък - по два пъти (табл.1). Това са

 

16 анекса на обща стойност почти 600 000 лв. 

 

Най-много пари допълнително са поискали и получили федерацията по кънки (209 307 лв.) и една от най-добре финансираните в последните години - волейболната (171 240 лв.). Така общият бюджет за дейност на тези две централи е нараснал съответно до 609 307 лв. и 2 171 240 лв.

От спортовете, към които държавата в лицето на правителството на ГЕРБ и спортния министър Красен Кралев бе най-щедра в последно време, още пари са поискали също боксът (24 000 лв. към дадените вече 1.9 млн. лв.), джудото (общо 47 600 лв. по два анекса към отпуснатите 990 000 лв.) и кану-каякът (10 000 лв. към получените по договор 970 000 лв.).

Прави впечатление също, че половината от анексите (8) са подписани още в началото на годината - по времето, когато все още Красен Кралев бе начело в ММС (до 12 май 2021 г.). Останалите са сключени от служебния министър Андрей Кузманов.

Това обаче са само сумите от официално известните анекси към договорите. Няма как да се знае дали тези и други федерации са взимали и чрез други похвати допълнителни средства от ММС за своята дейност.

Както стана тази година например с БФСки, която получи по странични схеми много повече за една друга субсидирана от ММС дейност - подпомагането на домакинства на международни състезания. В началото на 2021 г. министерството, начело тогава с Красен Кралев, обяви официално, че дава на БФСки 400 000 лв. за домакинство на световно първенство по ски алпийски дисциплини за юноши и девойки в Банско. Но пропусна да спомене, че е дала на същата тази БФСки общо почти 2 млн. лв. както за това световно, така и за двата гигантски слалома за Световната купа при мъжете седмица по-рано. Това е станало с отделни договори за финансиране на дейности на БФСки по тези първенства, като плащане на наем за пистите над Банско или за времеизмерването на състезанията.

Иначе, по официалната информация, ММС при правителството на ГЕРБ е одобрило общи разходи за 4.46 млн. лв., с които да се подпомогнат 15 федерации за 18 събития, три от които олимпийски квалификации - по борба, плуване и таекуондо-WTF.

 

Лъвският пай се падна на таекуондо-WTF (895 583 лв.)

 

и художествена гимнастика (851 326 лв), а за най-много домакинства е подпомогната волейболната централа - 467 583 лв. за три прояви (световно за младежи - 100 000, Златна европейска лига за жени - 195 583, и Лига на нациите за мъже - 172 000).

Федерацията по борба, която получи исканите 420 000 лв., обаче е поискала и получила допълнително още почти 95 000 лв.

С анекси са отпуснати още пари и на колоезденето (15 000 лв. към одобрените 100 000), гребането (60 000 лв. към получените 40 000) и федерацията по скокове на батут (84 700 лв. към одобрените 85 100). По този начин тези 4 федерации (табл. 2) , взели общо 254 512 лв. отгоре, се добавят към онези 14, които са разчитали през 2021 г. за пари над официално одобрените по програмите на ММС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата