Медия без
политическа реклама

Fox News плаща 787,5 млн. долара за лъжи на изборите в САЩ

Телевизията сключи споразумение с фирма за машини за гласуване точно преди началото на процеса

19 Апр. 2023
От Fox News си спестиха шумен и неприятен процес, благодарение на огромно извънсъдебно споразумение.
ЕПА/БГНЕС
От Fox News си спестиха шумен и неприятен процес, благодарение на огромно извънсъдебно споразумение.

Телевизионната компания Fox News постигна извънсъдебно споразумение с фирмата за технологии за гласуване Dominion на стойност 787,5 млн. долара, съобщи БГНЕС.

Това се случи в последния момент преди началото на един от най-очакваните съдебни процеси за клевета в най-новата история на САЩ и в резултат няма да се стигне до дело.

По този начин от Fox на практика признаха, че са разпространили лъжи за машините за гласуване на президентските избори през 2020 г. Първоначално от Dominion искаха компенсация в размер на 1,6 млрд. долара.

Постигнатата сделка също така ще спести показания пред съда на президента на Fox Рупърт Мърдок, водещия Тъкър Карлсън и други високопоставени лица. От телевизионната компания обявиха в изявление, че извънсъдебната сделка отразява нейния "ангажимент към най-високите журналистически стандарти".

Главният изпълнителен директор на Dominion Джон Пулос от своя страна заяви, че споразумението включва "признаване от страна на Fox, че е изрекла лъжи, които са причинили огромни щети на моята компания".

Преди съдебния процес адвокатите на Fox многократно възразиха срещу обезщетението от 1,6 млрд. долара, което Dominion искаше, и определиха тази сума като силно завишена.

В иска на Dominion се твърдеше, че Fox News е опетнила репутацията на компанията за електронно гласуване, като е излъчила лъжи за откраднат вот през 2020 г. от бившия президент Доналд Тръмп.

Правните заключения, публикувани преди процеса, от своя страна сочат, че част от ръководството и журналисти на Fox са поставяли под съмнение конспиративните твърдения, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати, но въпреки това са ги пускали в ефир.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Fox News, Рупърт Мърдок, САЩ

Още по темата