facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Медии

До дни управляващите ще кажат какво е фалшива новина

Промените в Закона за радиото и телевизията са готови, съобщи шефът на медийната комисия Вежди Рашидов
5 887
 Илияна Кирилова

Управляващото мнозинство не се е отказало от идеята да създаде орган на истината, които да казва коя новина е фалшива и коя - не. Това ще стане чрез промени в Закона за радиото и телевизията, които вече са написани, но още не са представени официално. "Новият закон е готов и е в комисията по културата и медиите. С този закон ще търсим пътища как лъжливите новини да са изолирани. Чакаме малко да ни отпуснат да влезнем да заседаваме. Мисля, че след седмица ще почнем", съобщи шефът на комисията Вежди Рашидов по БНТ. Той допълни, че след рестартът на парламентарните заседания "ще направим бързо едно обществено обсъждане, защото промените касаят добруването на медиите".

През август м.г. Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов вече веднъж разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news и въпреки че в Европа се внимава с изказванията в тази посока, двамата оповестиха, че е необходимо изграждането на единен европейски стандарт за борба с явлението, който да намери отражение и в националното законодателство. Докато Кирилов все пак призна, че дефиницията на явлението е проблем и за европейските политици, Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“. Днес той не даде повече информация кой и по какви критерии ще решава коя новина има нещо общо с истината и коя - не.    

Веднага след въвеждането на извънредното положение законопроект срещу фалшивите новини внесе и ВМРО. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов поискаха СЕМ да бъде задължен да контролира онлайн пространството и да спира достъпа до сайтове, ако те разпространявали фалшиви новини. Информацията няма да е задължително да е свързана с короновируса, а може да е от всякакъв характер, поясниха вносителите. Вместо формулировка на понятието "фалшиви новини" ВМРО се спряха на конструкцията "дезинформация в интернет среда". Според вносителите това означава "разпространение чрез социални мрежи, интернет сайтове, или по друг начин в интернет средата чрез интернет страници, достъпни от територията на Република България на публикация, която съдържа невярна информация, засягаща физически или юридически лица".  Формулировката "невярна информация" изглежда доста обща и предоставя широки възможности за репресивно използване. Въпреки това ВМРО предложи имуществена санкция от 500 до 2 000 лв. за собственика на домейна, в която е разпространена въпросната "невярна информация". Предвижда се включително и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". Критерият една новина да бъде обявена за фалшива е под нея да няма име на автор и също така на сайта да липсва лице за контакт, което да се се занимава със спазването на новите европейски правила за защита на личните данни (GDPR).

Законопроектът на ВМРО бе критикуван от журналистически и други организации. От Българската стопанска камара изпратиха писмо до Рашидов, в което се казва, че предложената дефиниция на понятието „дезинформация в интернет среда“ е в несъответствие с водещия в ЕС документ във връзка с борбата с дезинформацията. "Широката дефиниция на понятието може да доведе до цензуриране на мнения на потребителите на интернет сайтове, което от своя страна да рефлектира върху медиите, но и да доведе до страх у българските граждани да изразяват мнението си", пише още в писмото.

 

По-дълги мандати за шефовете на БНТ и БНР

ГЕРБ отново ще внесат предложение мандатите на генералните директори на БНТ и БНР ще бъдат удължени от 3 г., колкото са в момента, на 5 г. "Мое предложение е и колегите го поеха много добре мандадът да стане минимум 5 г. Имаме ние, българите, един манталитет: 3 г. са къс период за реформи, да се преустрои една такава институция. Докато дойде един генерален директор, докато почне нещо да размества, изведнъж 3 г. минават. Идва следващият, който мисли, че светът почва от него", коментира Рашидов. В началото на 2019 г.  ГЕРБ и ДПС вече веднъж предложиха сходно предложение за 5-годишни мандати на шефовете на БНТ и БНР, но през март м.г. то бе временно оттеглено. 

52

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов връща монархията, Симеон-Хасан поема властта
Тези протести са по-честни от предишните

11.08.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

3131 17
Скъпите тоалетни ще бъдат център за превъзпитание на журналисти

Коментари

Страници

Iberia
снимка на Iberia

До дни управляващите ще кажат какво е фалшива новина

 

Чак до дни?

 

Фалшивата новина е тази, която не е истинската новина!

 

Голямо мислене е нужно за тази констатация.

Хулиган

...или не се харесва на управниците...

http://www.drago.info/index.php/2018/09/11/falshivata-novina/

Шлифера

Ами също както е бил първият закон за движение по пътищата в ТАТКОВИНАТА ни!!!!!

В София е имало два автомобила, един на царя и един на някакъв богаташ. Един ден за беля се срещат на едно кръстовище и катастрофират .... на следващият ден ЦАРЯТ издал заповед(закон), че когато от двореца излиза автомобила на царя в София не може да се движи друг автомобил!!!

ТА аналогично ще бъде и закона за истината!!!!

nottheone

идиотия, как'сийке, казвам ти го

 

а неска веждито много рано се е натряскал. чекаме нова статуйна група - боко и ердо в нееротично пипане.

Zmeja

Кой ще каже дали барселонската къща е фалшива новина? Най-вероятно Комисията!

 

Under_My_Thumb

Преди да замине за Къщата МУ в Барселона, Йовчева живяла за €2000 евро наем на месец в София... Изключително пикантна информация по "Барселона гейт".

Според Григор Здравков, през 2010г-2011г Борислава Йовчева е обитавала 300 кв м супер луксозен апартамент в София с месечен наем от 2 000 евро.

Честно казано, не мисля, че някой ще остави Григор Здравков да покаже доказателствата за плащането на наема. Мисля си с голяма убеденост, че ще му се "случи" нещо на този човек. Няма да го оставят да говори... (Евгения Стефанова, Фейсбук)

Григор Здравков показва снимки от апартаммента на Мутрата, където е зачената Ема от Барселона  (2010-2011 г.).

1164 София, бул. „Драган Цанков”  14-16,  етаж 5, 267 кв. М.

https://eurocom.bg/show/evrodikof/8018   , след минута 15’

Григор Здравков показва снимки от апартаммента на БАЦЕ, където е зачената Ема от Барселона  (2010-2011 г.).

1164 София, бул. „Драган Цанков”  14-16,  етаж 5, 267 кв. м.

 

https://eurocom.bg/show/evrodikof/8018   , след минута 15’

Hasta la vista

А Барба Ганьос ще понесе ли някаква санкция за "най-правдивата" новина, дето ръсна оня ден (за 30 000 умрели от вируса в Европа...за един ден...). Че и три пъти я повтори! Е верно, после влезе в обяснителен режим, но горчивото чувство остана...

ЛАФЪРДИЕВ

Само за таз ли???

Я виж дали си разбрал, коя новина е истинската:

16 ЮЛИ 2013-та...  " Стигнах до този извод след като ПРОЧЕТОХ ЕДНА ФРАЗА НА ГЕНЕРАЛ Дьо Гол - че няма нищо по-страшно в политиката от празния стол. Ако го бях прочел по-рано, може би щяхме да търсим начин да не напуснем парламента по начина, по който го направихме." 

Дъл е чел нещо друго освен Винету?

На 16 11. 2017 г. разказва друго - "Историята се повтаря, защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде МАРТИН ШУЛЦ И МИ КАЗА: "Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол". Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно."

Може ли шефа на ПЕС да заповядва на виден стълб на ПЕС и фюрер Танте?

 

ЛАФЪРДИЕВ

Сори!!!

 

Може ли шефа на ПЕС да заповядва на виден стълб на ЕНП и фюрер Танте?

noooo1

Отдавна е дадено определението на фалшива новина. Всяка новина, която не е удобна на управлящите е фалшива новина.

И това не се отнася само за България. Почти навсякъде е така, но и е вярно, че у нас се минават всякакви граници. Не е случайност, че твърдо поддържаме платото със 111-то място.

Гегата

Винаги съм подозирал че Оруел е написал "1984" поне на нивото на "Винету", явно съм бил прав.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

 

Докато съществува този член от конституцията на България, всякакви закони за "верни" или "неверни" новини са противоконституционни. Наздраве, Веждьо!

ssto

Да кажем, че успеят да променят конституцията, но има норми, които не са по-силите им:

 

Конвенция за защита на правта на човека и основните свободи:

 

 Член 10 

Свобода на изразяването на мнение  

1. Всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата на всеки да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи без намеса на държавните власти и независимо от държавните граници. Този Член не забранява държавите да подлагат на разрешителен режим радио- и телевизионните компании и производителите на кинематографична продукция.  

2. Упражняването на тези свободи, доколкото е съпроводено със задължения и отговорности, може да бъде обусловено от процедури, условия, ограничения или санкции, които са предвидени от закона и са необходими в едно демократично общество в интерес на националната и обществената сигурност и на териториалната цялост, за предотвратяването на безредици или престъпления, за защитата на здравето и морала, както и на репутацията или правата на другите, за предотвратяване разкриването на информация, получена доверително, или за гарантиране авторитета и безпристрастността на правосъдието.

 

Член 17 

Забрана на злоупотребата с права

Никоя от разпоредбите на тази Конвенция не може да се тълкува като предоставяща правото на някоя държава, група или лице да осъществява дейност или действия, имащи за цел разрушаването на което и да е от правата и свободите, предвидени в тази Конвенция, или ограничаването им в по-голяма степен от предвидената в Конвенцията.

 

Ще настане един наплив на български дела в ЕСъд.

Ще дойде после време един нов народен съд да търси възмездие и репариране на щети, причинени от неадекватни политици, нанесли вреда на държавата.

 

 

П.П. Спомних се за още една група норми на международното право, която ще им бъде трудно да преодолеят:

 

МЕЖДУНАРОДЕН пакт за граждански и политически права

 

 Член 19  

1. Никой не може да бъде обезпокояван за убежденията си.  

2. Всяко лице има право на свобода на словото; това право включва свободата да търси, да получава и да разпространява сведения и идеи от всякакъв вид, независимо от границите, било устно, писмено, печатно или като произведение на изкуството или чрез каквото и да е друго средство по свой избор.  

3. Упражняването на правата, предвидени в точка 2 на този член, е свързано със специални задължения и отговорности. Следователно то може да бъде подложено на известни ограничения, които трябва обаче да бъдат изрично предвидени от закона и които са необходими:  

a) за зачитане на правата или на доброто име на другите;  

b) за защита на националната сигурност, на обществения ред, на народното здраве или морал.

 

Миша

Ле-ле! Социалните агенции как ще казват, че Бойко има одобрение 70-80%?❓❔😅

Емзеперикс
снимка на Емзеперикс

Истинска новина - Българска баница в САЩ за 20 долара.

https://www.youtube.com/watch?v=YVxTN1j7Jd0

Stern

Какво толкова му мислят. Законът ще е в 2 члена:

Чл.1. Всяка новина, укоряваща ГЕРБ или Негов приятел е фалшива.

Чл.2. Всяка новина, хвалеща опозицията и враговете Му е фалшива.

Преходни и заключителни разпоредби:

§1. При смяна на властта се променя името на партията и (евентуално) притежателните местоимения.

 

Толкова. По български.

Ан.Титролски

законопроект срещу фалшивите новини внесе и ВМРО.

Това е безподобна наглост, тъй като най-големият разпространител на фалшиви новини е ВМРО и лично Каракачанов.

А най-голям производител на фейкове са двете патриотични рублагенции - "Фокус" и БГНЕС. Именно те захранват куп сайтове, включително и сия обител на качествената и прочие журналистика.

Но там Гешев не смее да пипа.

ivanko77

Докато дойде един генерален директор, докато почне нещо да размества, изведнъж 3 г. минават. Идва следващият, който мисли, че светът почва от него

И защо идва нов, който си мисли, че светът почва от него? Нима не управлявате от 10 години, нима не може да изградите приемственост? То май по-важното не е в приемствеността и концепцията на новият, а неговото послушание. Не е мандата проблема, а начина по който го използвате.

 

Както видяхме и с председателят на фармацевтите, когато се борят "фалшиви" новини започват репресии. Лошото е че реално фалшиви новини поднасят самите политици (без значение от принадлежност) в редки случаи изказванията им са на база проверени данни. Започнете от тук, започнете вие да се чистите, осъдете публично всеки от вашите, който е "подвел", дали за броя на умрелите за ден или каквото и да е било, но ви е страх, че политиците ще трябва да млъкнете и да се даде път на истинските експерти. И да се върнем в началото, ако стане това, колко от медиите ще оцелеят, кой ще предаде и едно прессъобщение от властта, след като в 90% те са манипулации.

скайспирит

.....Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов .....

 

Мощният интелект на последния е гаранция за успех в борбата с фалшивите новини.

Аз де

Само световният хегемон дефинира що е то фалшиви новини ( и корупция, и интереси, и всичко подобно останало), така че ние тук нов закон няма как да правим, можем само да предложим сегашния  за вмъкване нейде из преходните и заключителни разпоредби на хегемонния такъв!

АлСал

Рашидов набързо обобщи, че фалшивата новина е „непроверената новина, която няма нищо общо с истината“. 

Ако е непроверена, как ще знаеш дали има нещо общо с истината, бе Вежди. Ако това ви е базата за закона...

АлСал

Предвижда се включително и затвор до 3 години за човек, който  "чрез слово, печат или други средства за масова информация или по друг начин подава или разпространява невярна информация, невярно повикване или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога". 

Е те сега се напълниха затворите. Да преустройват арена Армеец.

Zmeja

Сетих се за оная ампула с прах за пране, показана в Общото събрание на ООН и в резултат избитите стотици хиляди иракчани...

В какъв идиотски свят живеем! Оборете ме, ако това е фалшива неновина... Ако можете!

paragraph39

/:/ август м.г. Рашидов и правосъдният министър Данаил Кирилов вече веднъж разпространиха съобщение, че са се срещнали да обсъдят как да унищожат фалшивите новини у нас и в Европа. Въпреки че ЕС никога не е давал определение що е fake news

.......................................................................................................................

Понятията "fake news" и "Демокрация" са първи братовчеди!

И за двете НЯМА общоприета/ нито в ЕС, нито в ООН и прочие/ съществуваща и задължителна за прилагане официално дефиниция! А няма, защото така е по-добре за политиците, медиите и политолозите! Също като, например, понятието "хубава жена"- всеки я "вижда" по своему в мислите и представите си!

Впрочем, и фантастиката, приказките за деца, и възрастни, вицовете, художествената литература и т.н. също са fake news, май- защото в тях Истината НЕ е истина, нали?!

Значи, май, важна е Целта/какво се цели умишлено с това!/ на разпространяването на НЕвярна/измислена/ Информация?!?

дъртреалист

Понятието фалшива новина не отговаря на фейк нюз.

Фалшива значи и - подправена, недовършена и т.н. нюанси. Ще стане оплитане в дефинирането.
... 

А правилното е - лъжлива новина.

Имаме - истина и неистина.

Но, за да дефинираш какво е лъжа, 

първо трябва да се дефинира какво е истина.

И какво става - който дефинира какво е Истината, той ще има монопол върху нея...

...

Човек цял живот се учи да различава кое е добро и кое - зло,

кое е истина и кое - лъжа...

И това е предизвикателство за цял живот...

А сега - тази мъка отпада!

Наготово ще ти казват кое е истината!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Fuck news

Zmeja

Излиза, че човек може да бъде осъден за всичко изречено, което не е патвърдено от последна съдебна инстанция.

Шлифера

И само да питам:

Испанската къщичка фейк  новина ли е или е истинска и там таткото ТАТКО ли е или и той е фейк.....тест за бащинство човека с новината или фейка ще дава или таткото....

Само питам, де....не че нещо!!!!!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

първо трябва да се дефинира какво е истина.

 

To си е дефинирано. Истина са само и единствено обективните факти - т. нар. обективна истина. Без никакво субективно интерпретиране в една или друга посока.

Berardini

Уж интелигентен човек в уж интелигентен форум, а какви ги е написал!

Кой факт има каквато и да било стойност без тълкуване, или както сте изписал, интерпретиране?

Примерно: В Етиопия умрелите от глад са повече от умрелите от вируси. Факт. Е, и?

Кое тълкуване е обективно?

Лошо, Седларов, лошо.

Трудно ще преборите 2500 години диалектика.

Дефинирането ви подлага динена кора :)

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш