Медия без
политическа реклама

Йемен обяви война на Израел

Боливия прекъсна дипломатическите си отношения с Тел Авив

31 Окт. 2023
Йеменски военни тренират край Сана
Йеменски военни тренират край Сана

„Република Йемен е първата страна, която официално обявява влизането си в битката “Наводнението в Ал-Акса”. Изстреляхме голям брой балистични и крилати ракети по редица цели на израелските отбранителни сили в окупирана Палестина", заяви говорителят на движенито "Ансар Аллах" полковник Яхия Сариа. 

"Ансар Аллах" е другото име на йеменските хуси, които в началото на 2015 г. превзеха столицата Сана и де факто управляват страната. Бившият президент Али Абдула Салех бе свален от власт, арестуван, а по-късно и убит. Предполага се, че хусите се радват на военна и финансова подкрепа от Иран и неговите съюзници в лицето на партията "Хизбула". Хусите са кръстени на своя основател и бивш лидер Хюсеин ал Хуси, убит от йеменската армия през септември 2004 г.

През последната седмица Йемен изстреля няколко десетки балистични и крилати ракети, част от които паднаха на територията на Египет, а други бяха прихванати от израелската ПВО. Късно вечерта във вторник бе свалена ракета в района на Червено море южно от Ейлат. Друга ракета беше прихваната и от йорданското ПВО. Йемен разполага и с ирански дронове.

Боливия пък прекъсна дипломатическите си отношения с Израел. Външно министерство на Израел коментира това като заяви, че Боливия е капитулирала пред тероризма и режима на аятолосите в Иран. Боливия е втората страна, която прекъсва връзките си с Израел - първата бе Колумбия. Арабските страни - вкл. Бахрейн, Йордания, Египен, ОАЕ, Мароко и др. не са прекъснали дипломатическите си отношения с Израел.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Йемен, Израел

Още по темата