facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Възможни са US санкции срещу България заради "Балкански поток"

Не само подводната част, но и продължението на "Турски поток" към Централна Европа дразни САЩ
16807
 www.bgonair.bg
По думите на премиера Бойко Борисов "Балкански поток" напредва с 5 км на ден. Руският президент Владимир Путин смята, че България съзнателно го бави.

САЩ ще наложат санкции на всякакви продължения на приоритения за Русия газопровод “Турски поток”, научи базираното в Брюксел електронно издание на български език EURACTIV. Сърбия вече завърши, а България доизгражда скъпа инфраструктура, за да внася газ от “Турски поток” и да го пренася по-нататък в Унгария и Австрия.

На 20 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции върху два офшорни газопровода, проектирани от Москва за заобикаляне на Украйна и увеличаване на доставките на газ – през Балтийско море до Германия (Северен поток 2) и през Черно море до Турция (Турски поток, наричан също TurkStream) ,

Санкциите срещу “Северен поток 2” получиха голямо медийно внимание, защото Германия и ЕС излязоха с критични изявления. EURACTIV разговаря с американски служители и получи разяснения, които сочат, че компаниите, участващи в допълнителни линии към втората тръба на “Турски поток”, ще бъдат обект на санкции, когато газът започне да тече.

Първата тръба на “Турски поток” е предназначена за вътрешния пазар на Турция (15,75 милиарда кубически метра годишно). Втората тръба с допълнителни 15,75 млрд. куб. м./г. е предназначена за европейския пазар, като маршрутът е през България, Сърбия, Унгария, и завършва в газовия хъб Баумгартен край Виена.

Американски служител каза пред EURACTIV, че санкциите, приети в “Закона за национално разрешение за отбрана през фискалната година 2020”, се прилагат само за офшорната част на Турски поток, но добави, че след приключване на подводния участък, санкциите ще се прилагат към всички допълнителни линии изградени в бъдеще.

Говорител на представителството на САЩ в ЕС заяви: “Дългогодишният ангажимент на САЩ към европейската енергийна сигурност не се е променил. Енергийната политика на Кремъл има за цел да създаде национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, използвайки тази зависимост, за да оказва недопустимо ниво на политическо, икономическо и военно влияние. „Северен поток 2“ и втората тръба на TurkStream представляват заплаха за европейската енергийна сигурност. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори и съюзници, за да гарантираме, че Русия не може да използва европейските нужди от своя износ на енергия, за да окаже зловредно политическо и икономическо влияние.”

Българският премиер Бойко Борисов се срещна с президента на САЩ Доналд Тръмп на 25 ноември, като енергетиката беше част от дневния ред. Съвместно комюнике приветства България за това, че е инвестирала “в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз”. Понастоящем Трансбалканският газопровод пренася руски газ през Украйна, Румъния и България за Турция.

Когато Турция започне да получава директни доставки през Черно море, България планира да обърне потока и да пренася руски газ в обратна посока - от Турция през своя територия към Сърбия. България е сключила договор за 1,1 милиарда евро с ръководената от Саудитска Арабия група „Аркад“ за изграждането на участък от 308 км. газопровод до Сърбия, работата по който все още продължава. От своя страна, Сърбия вече съобщи, че е завършила участъка от газопровода през своята територия между България и Унгария.

България нарича “Балкански поток” продължението на “Турски поток” през своята територия и не изглежда обезпокоена от американските санкции, вероятно благодарение на формулировките в съвместното комюнике. Но САЩ вероятно четат този текст по различен начин. Под “инвестирайки в капацитета на обратния поток на Трансбалканския газопровод за диверсификация на вноса на газ в Източна Европа в съответствие с правилата на Европейския съюз”, САЩ имат предвид, че този тръбопровод ще пренася газ от източници, различни от Русия.

Също така “правилата на Европейския съюз”, на които се позовават американските власти, се отнасят до запазване на достъп на алтернативни доставчици до всеки газопровод. Според наличната информация Трансбалканският газопровод ще се нуждае 100% от капацитета си за пренасяне на количествата газ от втората тръба на Турски поток.

124

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Италианец почина при строителството на "Балкански поток"

28.03.2020

4317 6
София балансира на тънко въже между Атина и Анкара

10.03.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2762 3
Борисов замени джипката с хеликоптер

07.03.2020

Обновена

3137 20

Коментари

Страници

редник

Чакаме скъпи гости - сенатори...

ЕМОКОМ

ЮП през БГ не беше построен, защото РФ не са глупаци....

- от Крим до Варна = 400 км и 50 метра средна дълбчина на морето

- от Анапа до Варна = 900 км и 1200 метра средна дълбчина на морето

Това е истинската причина за съдбата на непостроения ЮП през БГ

http://prikachi.com/images/542/7175542v.jpg

geo_19

Емчо, ма ти си бил голямо тъпо парче. От  Крим географофизичните данни вероятно са такива. Но политическите рамки на акваторията са други. От Крим до Варна трябва да мине през румънската икономическа зона:

 

http://prikachi.com/images/542/7175542v.jpg

ЕМОКОМ

Май на РФ изобщо не им пука на каква цена ще продават природната си газ, и дали вообще ще я продават на експорт (имат си нужда от газ вътре в РФ, а ние БГ купуваме само (3 милярда кубика/година) от общо продавани в ЕС около 200 милярда кубика годишно)...

50% доход от експорта на нефт (без експортната такса) в бюджета на РФ

5% доход от експорта на газ (без експортната такса) в бюджета на РФ

25% доход от такси за експорт и добив на (нефт + газ) в бюджета на РФ

20% доход от всичко останало включително и оръжие в бюджета на РФ

Сами си направете изводите......

ЕМОКОМ

geo_19, Честита 2020 година, и имам питане.....

Моля да ми поясниш, кое ми е тъпото и за парчето.... че не мога да се сетя.....

Cixi 2

Как да не заобичаш американците и демокрацията им?

Дагоев

ЧНГ. Трябваше вече да знаеш, че демокрация с синоним на насилие. В името на американската демокрация се избиват хора и униажават и разграбват държави. ХАЙДЕ ПОВЕЧЕ ДА НЕ ИЗПОЛЗВАМЕ ТАЯ МРЪСНА ДУМА.

Witch Hunter

Подкрепям. Русия трябва да бъде навряна в ъгъла.

mick

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист.

Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах; не бях евреин.

Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.

 

Доста е актуално.

Zmeja

А ние в другия ъгъл ?

Sine_metu

Вт., 31/12/2019 - 13:37 (нов)

Witch Hunter

Подкрепям. Русия трябва да бъде навряна в ъгъла.

 

Вт., 31/12/2019 - 13:41 (нов)

Zmeja

А ние в другия ъгъл ?

 

Какво ние? Човекот е пределно ясен:

България да си запали къщата, за да изгори на Русия кокошарникът.

На това му викат „патриотизъм“

mick

Бомби за "мир", икономически санкции за "спасяване", операции под чужд флаг.. - все демократични действия.

ЗИП
снимка на ЗИП

Излиза, че малка България изнасили САЩ !

 

Утре на 01.01.2020г нашата Родина ще получи газ през приятелска и модерна Турция вместо през постъветската осколка Украйна .

 

Това събитие си заслужава да се полее подобаващо !

 

:))

ЕМОКОМ

ЗИП, няма да можем да изнасилим САЩ, по добре е да слушкаме, че не се знае кой кого, не си заслужава да си разваляме отношенията, заради чужди интереси (за нас няма значение от къде (през Турция, през Румъния, през Гърция или през Сърбия) ще получаваме руската газ...... Важното е да е безплатна.......

Mars11

  По кротко. Първо да изнасилим Мем сахиб. Впрочем, в Ирак са подкарали реднешките дипломати.

slaughter
снимка на slaughter

Излиза, че малка България изнасили САЩ !

 

Утре на 01.01.2020г нашата Родина ще получи газ през приятелска и модерна Турция вместо през постъветската осколка Украйна .

 

Това събитие си заслужава да се полее подобаващо !

 

:))

 

Ма разбира се , полейте го! С Баяришник. И с песни на Ала Пугачова. 

:))

Simplicissima
снимка на Simplicissima

  ? ????

 

Zmeja

Сега нашето свободно и независимо правителство ще приложи контрасанкции като спре участието на България в проектите за доставка на втечнен американски газ през Гърция. Сигурен съм!?

ЗИП
снимка на ЗИП

Само бой по реднешките кратуни.

 

Добре е, че и България участва в гаврата ....

 

:)

 

Тик так тик так. 01.01.2020г наближава със злокобна сила.

 

Тик так тик так. Спира Трансбалканския газопровод....

 

:)

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Текстовете в американския закон са за офшорните (морските) зони. 

Така че не виждам как по този закон ще станат работите.

Сръчко

Абе, ЗИП, в главата ти само гаври и изнасилвания се въртят.

Защо не отидеш на психоаналитик, да ти разтълкува тези психични аномалии?

Отделно, че писанията ти се разминават с действителността.

Янките спряха СП2 и отложиха пуска му най-малко с година, та нищо чудно да успеят да блокират и Турски поток.

 

 

Witch Hunter

След като България толкова време продължава да е 100% зависима енергийно от Русия, явно някой трябва да вземе мерки отвън и да ни принуди да се снабдяваме и с друга газ. Не е като да няма опции. Снабдавянето с руска газ на практика финансира Путинските военни авантюри. Де-факто сме в състояние на Студена война и логично, следва да ударим Русия там дето я наказа Рейгън - в парите. 

ЕМОКОМ

Witch Hunter, РФ изобщо не я бърка, дори и да се откажем от нейната газ, главните доходи на РФ са от експорта на нефт (около 50%), доходите от експорта на газ (около 5%)..... това е положението..... Губещите ще сме ние БГ....

Fenbgn

Аз предлагам форума да събере парички да те пратим на доктор за оставане в болница.

Хуберт

 

Къде видя "Путински военни авантюри" бе, човек.  А, ние, като плащаме предварително цялата сума, за картонените самолети на САЩ, не подкрепяме ли американските военни авантюри, които се разпростират по половината свят.

Nikolay Nachev

Кога извършиха геноцид над местното население, кога станаха "изключителни", кога решиха, че само те могат да вършат "вмешателство", а васалите да търпят безропотно.....?

 

 

ЗИП
снимка на ЗИП

За мен е важно да я получаваме през приятелска Турция !

 

И ми е мноо кеф, че утре биеш шута на Украйна. За другите пет пари не давам. Ако искат да си направят спираловиден газопровод през Хохлостан...

 

Важно, че утре България ще получи газ от Турция и ще бие едновременно шута на САЩ и Украйна !

 

Шот умните хора от Газпром така си направили договорите, че имат право да променят входната точка !

 

:)

ЕМОКОМ

ЗИП, нито е важно от къде ще я получаваме, нито пък Турция е "приятелска".... Много се заблуждаваш и опитваш да заблуждаваш и други, които не са информирани......

вила

Санкции няма да има, тъй като чериба шията на територията  Ще  затрие потока. Той демонстративно публично показа, че е Палаш на каишка на краварите... 

ЕМОКОМ

Дано да няма, само това ни липсва - санкции от САЩ, бате БОЙКО ще чуе и ще прави правилни неща.....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×