Медия без
политическа реклама

Въоръжени убиха надзиратели и освободиха затворник във Франция

Двама са разстреляни, а трима са тежко ранени при нападение над затворнически конвой

14 Май 2024
БГНЕС/ЕПА

Френски надзиратели са убити при нападение срещу затворнически микробус. Други трима са тежко ранени. При атаката е избягал затворник, съобщава БНТ.

Нападението е извършено в региона Йор в Северна Франция. Затворникът е бил превозван между градовете Руан и Еврьо в Нормандия, когато избухнала престрелка.

"Затворнически конвой е атакуван в Йор. Двама от нашите служители на затворите загинаха, трима са тежко ранени. Мислите ми са със семействата и колегите на жертвите и пострадалите", написа министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в "Екс". 

Президентът Еманюел Макрон определи случилото се като шок за всички и увери, че се работи за разкриването на нападателите.

"Атаката от тази сутрин, която отне живота на двама служители на затворите, е шок за всички нас. Целият народ застава до техните семейства и колегите им. Впрегнали сме всички усилия, за да открием извършителите на това престъпление, така че да има справедливост в името на френския народ", написа Макрон в "Екс".

At least two French prison officers were killed and others wounded on Tuesday, May 14, in an attack on a prison van transporting an inmate who escaped. The r...

Паметта на загиналите беше почетена с едноминутно мълчание и от френския парламент.

Според френски медии избягалият затворник е 30-годишният Мохамед Амра. Полицейски източник съобщи, че мъжът е заподозрян в поръчителство на убийство в Марсилия и има връзка с влиятелна улична банда в южния френски град. Обвинен е бил и в грабеж и отвличане, завършило със смърт. Според френските власти той е и дилър на наркотици, с прякор "Мухата". В ход е мащабна операция по издирването на Амра и помагачите му. 

Престъпленията, свързани с наркотици, се увеличават в цяла Европа. Марсилия се е превърнала в център на насилието между улични банди във Франция, като особено жестока е войната между клановете, занимаващи се с наркотрафик, отбелязва Ройтерс.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, надзиратели