Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вучич ще звъни на Путин за повече и по-евтин газ

Президентът смята, че има грижата да се грижи за Сърбия, а не за Евросъюза

22 Май 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Вучич не се стеснява да игнорира европейската политика, докато настоява за членство на Сърбия в ЕС

Сръбският президент Александър Вучич заяви пред телевизия "Пинк" в събота, че се надява на 25 или 26 май да разговаря с президента на Русия Владимир Путин по въпроса за покупката на газ. "За нас са важни три неща - най-важни са обемите, под номер две - цената, номер три - надеждността на снабдяването, с което досега ние нямахме проблем. Първите два аспекта са ключови", изтъкна Вучич, като изрази надежда, че "телефонният разговор с президента на Руската федерация ще се състои в сряда или четвъртък (25 или 26 май).

Той посочи, че се е договорил с унгарския премиер Виктор Орбан за съхраняване на сръбски газ в унгарски хранилища. "Важното е, че премиерът на Унгария ни разреши да складираме от 300 до 500 млн. куб. метра газ", каза Вучич.

Той припомни, че Сърбия започва преговори с "Газпром" по ново дългосрочно газово споразумение и отбеляза, че сръбската икономика зависи на 100 процента от газ от Русия и затова Белград се надява на "добра цена" на предстоящите преговори. Действието на текущото споразумение за доставка на руски въглеводороди за Сърбия изтича на 31 май, напомни БТА.

Първо Сърбия, после ЕС

Днес Вучич увери, че страната му не е подкрепила нито една декларация на Европейския съюз за санкции срещу Русия поради нейната агресия срещу Украйна, предаде агенция БЕТА, цитирана от БГНЕС. На посещение в Международния панаир в Нови Сад той подчерта, че "неговата задача като президент е "да се грижи за Сърбия, а не за ЕС".

"Когато станем член на ЕС, тогава ще се грижим и за Евросъюза. Много е важно да имаме добро отношение към ЕС и да вървим по европейския път. Но днес нашата задача е да се грижим за страната ни. Да гарантираме достатъчно храна, енергийни ресурси, да се грижим за интегритета на страната ни и нейната конституция. Според мен ние правим това по един много, много добър начин", каза още Вучич.

Още по темата