Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вучич настойчиво отрича пряк износ на боеприпаси за Украйна

05 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
Вучич отрича Сърбия да е доставила директно муниции за Украйна или Русия

Сърбия не е продала нито едно оръжие или муниция както на Украйна, така и на Русия, заяви днес на международна конференция в Доха сръбският президент Александър Вучич, цитиран от Хина, предаде БТА.  Независимо от безрезервната подкрепа на сръбския президент за руския президент Владимир Путин се оказа, че Сърбия също доставя оръжие за Украйна. Разследване на руския Телеграм канал Mash, публикувано в края на февруари, показа, че на 4 и 6 февруари са доставени сръбски ракети за Украйна. Той публикува видео от склад в Братислава, през който транзит са минали 3.5 хиляди 122 мм ракети М-21 за реактивните системи за залпов огън "Град". Доставчикът е сръбската компания Krušik.

По повод твърдения, че произведени в Сърбия муниции се озовават в Украйна чрез Турция и други държави, сръбският президент каза днес пред журналисти: „Не сме продали дори едно оръжие или муниция, било на Русия, било на Украйна. Ние сме одобрили крайните ползватели и продаваме само на тях“. Миналата седмица Путин посъветва Вучич публично за изясни този въпрос. 

Във връзка с твърденията, че муниции, произведени в сръбски заводи, се изнасят чрез Турция, Вучич каза, че договорите за износ са допълнително защитени от забрана за реекспорт без съгласието на Сърбия.

Сръбският президент каза още, че страната му ще продължи да развива военната си индустрия, но в съответствие с международното право.

Вучич обяви инвестиции от 100 милиона евро за увеличаване капацитета на военнопромишления сектор, като посочи, че Сърбия ще продължи да произвежда оръжия.

Още по темата