Медия без
политическа реклама

И Сърбия доставя оръжие за Украйна

28 Февр. 2023
Оказа се, че Сърбия е доставила амуниции за РСЗО "Град" на Украйна
Оказа се, че Сърбия е доставила амуниции за РСЗО "Град" на Украйна

Независимо от безрезервната подкрепа на сръбския президент Александър Вучич за руския президент Владимир Путин се оказа, че Сърбия също доставя оръжие за Украйна. Разследване на руския Телеграм канал Mash показа, че на 4 и 6 февруари са доставени сръбски ракети за Украйна. Той публикува видео от склад в Братислава, през който транзит са минали 3.5 хиляди 122 мм ракети М-21 за реактивните системи за залпов огън "Град". Доставчикът е сръбската компания Krušik.

Според разследването ракетите са били поръчани от канадската компания JNJ Export Import. Продукцията е доставена от Сърбия в Турция от компанията Arca Savunma Sanayi Ticaret. Оттам пратката се отправя към Словакия, а после - за Украйна.

"Знаят ли сърбите на кого в крайна сметка са продали ракетите - не е ясно. Може само да се гадае колко още такива пратки е имало. Да припомним и скандала от 2019 г., когато в Донбас бяха намерени сръбски 66 мм минометни снаряди. Тогава Вучич твърдеше, че Krušik ги е доставила на Полша. Но в публикуваните от медиите документи се виждаше, че като краен получател е посочена именно Украйна", припомня Mash.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата