Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вместо Украйна Москва атакува Австралия

Русия смята, че строителството на атомни подводници ще наруши Договора за неразпространение на ядреното оръжие

26 Яну. 2022
ВМС на Австралия
Конвенционална австралийска подводница на учение. Ядрените са по-големи и по-мощни.

Русия смята, че споразумението между Австралия, Великобритания и САЩ (AUKUS) за изграждане на атомни подводници за австралийските ВМС дестабилизира режима за неразпространение на ядреното оръжие. Така отговаря Министерството на външните работи в Москва на журналистически въпроси, зададени на пресконференция за резултатите на руската дипломация през 2021 г.

"Плановете зла създаване в рамките на AUKUS на атомни подводници за ВМС на Австралия с помощта на САЩ и Великобритания имат дестабилизиращо влияние на режима за ядрено неразпространение", са казва в писмено съобщение на министерството", цитирано от ТАСС. Дипломатическото ведомство добавя, че Русия е разтревожена от появата на нови военни съюзи.

Заедно с това руското МВнР напомня на Австралия, че при всички обстоятелства е длъжна да продължи да взаимодейства с Международната агенция за атомна енергия. Оттам трябва да се конттролира предаванетжо на всякакви ядрени материали.

Русия не разбира целите на участниците в AUKUS, които планират разполагане в Австралия на военна инфраструктура в ядрени държави.

Договорът за неразпространение на ядрени оръжия  е международен договор за ограничаване на разпространението на ядрени оръжия, ядрени материали, технологии и информация с потенциал за военно приложение. Договорът цели също подкрепа на мирното развитие и употреба на ядрените технологии, а като следваща цел - ядрено и пълно разоръжаване. Той влиза в сила на 5 март 1970 г. и към него са се присъединили 189 страни, пет от които са официално признати за ядрени сили: САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай (те са и петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН).

Още по темата