Quantcast

Медия без
политическа реклама

Великобритания и Германия отпускат нови 1.4 млрд. евро за Украйна

Лондон на практика удвоява своята военна помощ за украинската армия

08 Май 2022
ЕПА/БГНЕС
След като вчера от металургичния комбинат "Азовстал" бяха изведени всички цивилни, днес предстои втора вълна евакуация - на лекарите и тежко ранените, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски

Великобритания и Германия отпускат нови пакети военна и финансова помощ за Украйна, обявиха техните правителства в навечерието на днешната видеоконферентна връзка на върха на страните от Г-7, в която ще участва и украинският президент Володимир Зеленски. Общата сума надхвърля 1.4 млрд. евро.

По-голямата помощ е от Лондон - 1,3 милиарда лири (1,36 млрд. евро). Тази сума ще бъде взета от правителствения фонд за непредвидени разходи и с нея почти се удвоява военната помощ на Лондон за Киев след 24 февруари, когато Русия нападна Украйна. Досега правителството на премиера Борис Джонсън, който е сред най-твърдите поддръжници на Украйна, е доставило на украинската армия противотанкови ракети, системи за ПВО и други оръжия.

По-късно този месец Джонсън ще има среща с представители на водещи компании от отбранителния сектор, за да обсъди увеличаването на производството им, с оглед на повишеното търсене заради войната в Украйна.

Германското министерство на развитието пък ще отпусне допълнителни 63 млн. евро за възстановяването на инфраструктура и сгради, обяви министърката на икономическото сътрудничество и развитието Свеня Шулце в интервю за "Билд ам зонтаг".

По думите ѝ, важно е Германия да помага на Украйна не само с оръжия, но и да направи "по-поносим живота на украинския народ". За целта размерът на средствата по програмата за незабавна помощ за Украйна се увеличава от със споменатите 63 млн. евро - от 122 на 185 млн. Средствата ще се изразходват за възстановяването на снабдяването с питейна вода, както и на разрушени жилищни сгради, училища и детски градини.

"Другите министерства дават много повече и ние също ще направим повече. Където спрат да падат бомби, Германия ще съдейства с милиарди за изграждане наново. Моето министерство също е готово за това", добавя Свеня Шулце. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?