Медия без
политическа реклама

Вашингтон: Израел е ликвидирал третия в йерархията на "Хамас"

Маруан Иса е бил убит при военната операция на израелската армия

19 Март 2024
EPA/BGNES
Военната операция на Израел е в ход

Вашингтон потвърди смъртта на зам.-ръководителя на военното крило на "Хамас" Маруан Иса. Той е третият в йерархията на "Хамас" и е най-високопоставеният представител на палестинското ислямистко движение, убит от израелската армия в ивицата Газа от началото на войната преди близо половин година, предава БТА.

Израелската армия заяви, че е убила десетки палестински бойци и е арестувала над 200 души при мащабна операция вчера в най-големия болничен комплекс в ивицата Газа -болницата "Аш Шифа", предадва още Франс прес. Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района.

"Ликвидирахме повече от 20 терористи в болничния комплекс" и "над 20 в района около болницата", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. Той добави, че са били задържани "повече от 200 предполагаеми терористи".

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа, контролирано от "Хамас", съобщи за "десетки убити и ранени", повечето от които цивилни, при израелската военна операция в болницата "Аш Шифа", но не посочи точни числа.

Заедно с Яхия Синуар (лидера на "Хамас" в Газа) и Мохаммад Дейф (лидер на военното крило) Иса е един от тримата най-издирвани от израелската армия в Газа.

През януари, но в Ливан, бе убит и Салех ал Арури, който е заместник-лидер на политическото ръководство на движението.

Ключови думи:

Хамас, Маруан Иса, убит

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?