Медия без
политическа реклама

Унгарският парламент пусна Швеция в НАТО

Депутатите гласуваха с голямо мнозинство подкрепа за шведската кандидатура

26 Февр. 2024
Премиерът Виктор Орбан лично агитира депутатите да одобрят шведската кандидатура за НАТО
Стопкадър от екрана
Премиерът Виктор Орбан лично агитира депутатите да одобрят шведската кандидатура за НАТО

Унгарският парламент одобри със 188 гласа "за" и 6 гласа "против" присъединяването на Швеция към НАТО след месеци на забавяне. Гласуването с "да" идва близо две години след като исторически неутралната страна подаде молба за присъединяване към военния алианс

Гласуването днес последва срещата в петък между шведския министър-председател Улф Кристершон и унгарския му колега Виктор Орбан, на която те се договориха да загърбят различията си, като заявиха, че са "готови да умрат един за друг".

Двете страни подписаха ново военно споразумение по време на топла, но строго режисирана съвместна пресконференция в унгарската столица, в която Швеция обеща да продаде четири нови самолета "Грипен", които да се добавят към 14-те самолета, закупени от Унгария досега.

Миналия месец Турция даде одобрението си за ратификацията на споразумението на скандинавската страна в НАТО, като остави Унгария последната, която трябва да направи това - въпреки уверенията на Орбан, че тя няма да бъде последната страна от НАТО, която ще подпише споразумението.

Обратът настъпи, след като миналата седмица лидерът на парламентарната група на управляващата партия "Фидес" предложи въпросът да бъде повдигнат в унгарския парламент в понеделник, когато той отново ще отвори врати след зимната си ваканция.

Швеция подаде заявление за присъединяване към НАТО през май 2022 г., едновременно с Финландия, в рамките на историческа промяна в политиката си за сигурност, предизвикана от нахлуването на Русия в Украйна през февруари тази година. Забавянията доведоха до разочарование сред членовете на алианса от Орбан, десен националист, който е установил тесни връзки с Русия.

Сега, след като парламентът одобри този ход, решението ще бъде изпратено на временния президент на Унгария Ласло Кьовер, който ще има пет дни да го подпише и да го изпрати на Държавния департамент на САЩ, който е депозитар на Североатлантическия (Вашингтонския) договор.

Съгласно протокола на НАТО правителството на САЩ трябва да бъде уведомено за ратификацията на нова държава от страна на държавите членки. След това генералният секретар приканва новата страна да се присъедини към договора, който се изпраща с нейния подпис на Държавния департамент на САЩ, откъдето ще последва официална покана да стане 32-ри член на НАТО.

След посещението на Кристершон в Будапеща Орбан приветства "новия етап на сътрудничество между Унгария и Швеция".

Запитан от журналисти какво е накарало страната му да се откаже от противопоставянето си на присъединяването на Швеция към НАТО Орбан отговори: "Членството в НАТО означава, че сме готови да умрем един за друг. То се основава на взаимно уважение. Приемането на този процес с подходящо темпо беше мъдро."

Това отбеляза знаков момент за умереното десноцентристко коалиционно правителство на Кристершон, подкрепено от крайнодесните Шведски демократи. Той заяви в петък: "Ние уважаваме различията помежду си и понякога постигаме добри компромиси. Сега влизаме и в съвместно сътрудничество с НАТО именно с нагласата да сме готови да се борим един за друг в опасно време."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, Швеция, НАТО

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?