Quantcast

Медия без
политическа реклама

Uncle Ben's сменя логото. Било расистко

17 Юни 2020

Една от най-разпознаваемите марки храни в САЩ - Uncle Ben's (Чичо Бен), ще промени "идентичността на бранда". Uncle Ben's произвежда и търгува с всякакъв вид ориз за готвене.

Компанията-собственик "Марс", чието седалище е в Хюстън, излезе със съобщение на официалния си уебсайт, в което пише, че "сега е точният момент да се развие марката Uncle Ben's, включително и визуалната ѝ идентичност, което и ще направим". "Все още не знаем какви точно промени ще направим и кога, но обсъждаме всички възможности", се казва още в съобщението.

По-рано днес базираната в Чикаго компания Quaker Oats, собственост на Pepsi (PEP), анонсира, че оттегля 130-годишното лого на Aunt Jemima (Леля Джемайма) - една от най-известните марки палачинки, кленов сироп и други видове закуски. 

"Тъй като работим за постигане на напредък към расово равенство чрез някои инициативи, трябва да разгледаме сериозно портфолиото ни от марки и да гарантираме, че те отразяват нашите ценности и отговарят на очакванията на нашите потребители“, се казва в изявление на компанията.

Според CNN, тези два хода, дошли в един и същи ден, са признание за расистките стереотипи в произхода на марките. Решенията за смяна на логото на двете фирми са признание за расисткия стереотип в произхода им, съображение - излязло на преден план по време на общонационалните протести в САЩ след смъртта на чернокожия Джордж Флойд по време на арест.

Според сайта на Uncle Ben's, това име за първи път е използвано през 1946 г. като препратка към чернокож фермер, познат като чичо Бен, който бил известен производител на ориз. А мъжът изобразен на логото е "обичаният чикагски готвач и сервитьор Франк Браун". Образът обаче предизвиква асоциации за слуга, а обръщението препраща към начина, по който белите южняци "някога са използвали "чичо" и "леля", като почтително обръщение за по-възрастните чернокожи, тъй като са отказвали да ги наричат "господин" и "госпожа" (това е твърдение в статия на "Ню Йорк Таймс" от 2007 г.). 

Образът в логото на Aunt Jemima's се променя малко с времето. Произходът му е базиран на песента "Старата леля Джемайма", в която се пее за чернокожи роби. Логото е изработено през 1890 г. и е базирано на образа на Нанси Грийн, "разказвачка на приказки, готвачка и мисионерка". Компанията пуска расистки реклами в продължение на десетилетия, като различни чернокожи актриси влизат в ролята на "лелчето", отбелязва CNN. 

Pepsi (PEP) все още не са разкрили какво ще е новото лого или името на марката. Знае се само, че ще бъде обявено през есента. И също така, че брандът Aunt Jemima ще дари $5 млн. в следващите 5 години, "за създаване на смислена, постоянна подкрепа и ангажираност в подкрепа на чернокожата общност". По-рано тази седмица обяви инициатива на стойност $400 млн. в подкрепа на чернокожата общност.

Ключови думи:

САЩ, расизъм, Джордж Флойд

Още по темата