Медия без
политическа реклама

Турски криптобос бе осъден на 11 196 години затвор

Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята, обявил пред съда в Истанбул Фарук Фатих Йозер

08 Септ. 2023
Фарук Фатих Йозер
Туитър
Фарук Фатих Йозер

Турският съд осъди основателя на крипто борсата Thodex на 11 196 години затвор, предаде Би Би Си.  Фарук Фатих Йозер,  брат му и сестра му са осъдени на по 11 196 години затвор за измама на инвеститори за милиони долари.

29-годишният Йозер избяга в Албания през 2021 г. с активите на инвеститорите, след като неговата борса Thodex внезапно се срина. През юни той беше екстрадиран в Турция и признат за виновен за пране на пари, измама и организирана престъпност.

Йозер е заявил пред съда, че "не би действал толкова аматьорски", ако намерението му е било престъпно. "Достатъчно умен съм, за да ръководя всяка институция на Земята", цитира думите му агенция Anadolu. "Това е видно от тази компания, която създадох на 22-годишна възраст."

В бърз процес в Истанбул за виновни по същите обвинения бяха признати и сестра му Серап и брат му Гювен.

Прокурорите бяха поискали Йозер да бъде осъден на 40 562 години затвор.

Подобни извънредни присъди са често срещани в Турция след премахването на смъртното наказание през 2004 г., за да се подпомогнат усилията за присъединяване към Европейския съюз.

През 2022 г. Аднан Октар, проповедник на телевизионна секта, е осъден на 8658 години затвор за измами и сексуални престъпления. Същата присъда получиха и десет негови последователи. 
Турците започнаха да използват криптовалути като защита срещу големия срив на лирата, който започна преди повече от две години. Thodex, основана през 2017 г., е една от най-големите борси за виртуални валути в страната.

Йозер придоби национална слава като финансов специалист и си проправи път, като се сприятели с видни проправителствени фигури. През април 2021 г. обаче платформата внезапно се срина. Активите на инвеститорите изчезват, а Йозер се укрива.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата