Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция посредничи за мир в Украйна и не се съмнява, че се води война

Ердоган отказва да признае заграбването на територии от Русия, включително и на Крим

08 Юли 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган намериха общ език за войната в Украйна

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви рано в събота, че Турция полага най-интензивни усилия за прекратяване на руско-украинската война чрез преговори въз основа на международното право, предаде Анадолската агенция. Коментарите му бяха направени на пресконференция с украинския му колега Володимир Зеленски в Истанбул.

Зеленски пристигна в Турция в петък вечерта, за да обсъди отношенията, регионалните и международните въпроси, включително последните развития във войната, сделката за черноморското зърно и осигуряването на мир и стабилност в Черноморския регион. За разлика от България, където в четвъртък трябваше да обяснява на президента Румен Радев, че Украйна е жертва на война, а не на конфликт с Русия, в Турция нямаше езикови разминавания с президента Ердоган.

"Във войната, от която ще се събудим на 500-ия ден, украинският народ защитава териториалната цялост и независимостта на страната си. От момента, в който опасността от сблъсък започна да се появява, ние положихме всички усилия да предотвратим войната", заяви Ердоган.
Турция отхвърли войната от деня, в който напрежението се превърна в горещ конфликт, каза той. "След анексирането на Крим през 2014 г. в нарушение на международното право ние изразихме подкрепата си за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна на всички платформи."

Анкара ще окаже всякакъв вид подкрепа за възстановяването на Украйна, каза Ердоган и подчерта, че водещите турски фирми-изпълнители в Украйна ще помогнат за възстановяването.

"Една от най-важните причини, поради които гледаме с увереност към бъдещето на Украйна, е, че кримските татари-турци се борят със сърцата и умовете си за освобождението на своята страна", каза Ердоган, като благодари на Зеленски за усилията му в гарантирането на правата и законите на сънародниците и укрепването на техния автономен статут.  

"Вярвам, че всички заинтересовани страни ще действат с чувство за глобална отговорност за тази цел. Несъмнено Украйна заслужава членство в НАТО", каза той. "По този повод бих искал отново да подчертая една гледна точка, която винаги съм защитавал настойчиво. Справедливият мир няма губещи. Въпреки различията в разбиранията между страните, нашето най-искрено желание е да се върнем към търсенето на мира възможно най-скоро."

Сделка за зърно в Черно море

Що се отнася до историческата сделка за украинското зърно, Ердоган изрази надежда за удължаване на срока на действие на споразумението, който изтича на 17 юли.

През юни миналата година Тюрция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари 2022 г.

В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да наблюдава доставките.

Според турските официални лица над 33 млн. тона зърно са били транспортирани до нуждаещите се хора.

Руски официални лица категорично намекнаха, че Москва може да блокира удължаването на споразумението този месец, оплаквайки се, че части от него, позволяващи руски износ, са останали неизпълнени.

Турция, която в международен план си избра роля на посредник между Украйна и Русия, многократно е призовавала Киев и Москва да сложат край на войната чрез преговори.

"В процес на работа сме по въпроса колко можем да удължим споразумението след 17 юли. Надяваме се, че ще бъде удължавано поне веднъж на три месеца, а не на всеки два месеца. Ще положим усилия в това отношение и ще се опитаме да увеличим продължителността му до две години", заяви Ердоган, като добави, че ще обсъди въпроса и с руския президент Владимир Путин.  

Путин ще посети Турция следващия месец

Относно размяната на пленници между Русия и Украйна, Ердоган заяви, че е в контакт с Русия.

"Путин също ще направи посещение в Турция следващия месец. Ще имаме възможност да го обсъдим лично още веднъж", каза Ердоган. "Размяната на затворници е сред приоритетните въпроси от нашата програма. В интерес на истината, тази вечер също обсъдихме този въпрос с президента. Ще следим и се надяваме, че скоро ще получим резултат от това".

Ердоган заяви, че са били обсъдени и възможностите за освобождаване на 12 турски кораба, заседнали в украински пристанища.

"Те казаха, че ще положат усилия да освободят тези кораби. С освобождаването на тези кораби - това са турски кораби - нашите бизнесмени тук ще бъдат облекчени", каза той.

Зеленски благодари на Турция, че подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

САЩ: Рано е за Украйна в НАТО

САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса във Вилнюс, предаде ДПА. „Не мисля, че тя (Украйна) е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“ „Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член)“, посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО. В сходен дух по-рано се изказа и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който заяви, че вилнюската среща „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че Киев „има още стъпки, които да извърви“.

Ключови думи:

Зеленски, Ердоган

Още по темата