Медия без
политическа реклама

Тръмп подписа заповед за усвояване на ресурсите на Луната

07 Апр. 2020

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, наречена "Насърчаване на международната подкрепа за възстановяване и използване на космическите ресурси", която е насочена към установяване на американска политика за експлоатация на ресурси извън Земята.

Тази заповед е базирана на това, че настоящият регулаторен режим, и по-специално Договорът за космическо пространство от 1967 г., позволява използването на такива ресурси.

В Белия дом считат, че огромните количества лед, както и различни минерали ще помогнат на САЩ да установят "дълготрайно човешко присъствие за добив" на тези ресурси от земния спътник.

Това е отдавнашно виждане на управляващите кръгове. САЩ, както впрочем и другите големи космически държави, не са подписали Лунния договор от 1979 г., който предвижда ненаучното използване на космическите ресурси да се управлява чрез международна регулаторна рамка. А през 2015 г. Конгресът прие закон, който изрично позволява на американски фирми и граждани да използват ресурсите от луната и астероидите.

Новата изпълнителна заповед на Тръмп още повече официализира нещата, като подчертава, че САЩ не разглеждат космическото пространство като "глобална общност", а виждат чиста възможност за извличане на извънземни ресурси без необходимост от допълнителни международни споразумения.

Тази заповед се разработва поне от година, обяви Скот Пейс, заместник-помощник на президента и изпълнителен секретар на Националния съвет за космическо пространство на САЩ по време на онлайн пресконференция с журналисти. Изготвянето ѝ бе подтикнато от желанието да бъде изяснена позицията на САЩ, той като те преговарят с чуждестранни за оказване на помощ за развитие на програмата "Артемида" на НАСА за изследване на Луната от човешки екипаж, добави той.

"Артемида" има за цел изпращане на двама астронавти на Луната през 2024 г. и да установи постоянно човешко присъствие там до 2028 г. Лунните ресурси, и по специално огромните количества замръзнала вода в полярните кратери на спътника, са ключови за големите амбиции на "Артемида", твърди НАСА.

Впрочем Луната не е крайната цел на програмата. "Артемида" е създадена също така, за да подпомогне НАСА и нейните партньори в намирането на начини за поддръжка на астронавти при дълги пътувания в далечния космос. Счита се, че това ще бъде основна част от подготовката за стъпване на човек на Марс, което американската космическа агенция планира за 2030 г. 

"Тъй като САЩ се подготвят отново да изпратят хора на Луната и да отидат до Марс, тази изпълнителна заповед установява политиката на страната за възстановяване и използване на космически ресурси, като вода и някои минерали, за да се насърчи търговското развитие на космоса“, добави Скот Пейс.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон