Медия без
политическа реклама

Тръмп допусна помилване на Едуард Сноудън

„Мисля, че той е тотален предател и бих се разправил грубо с него“, обяви само преди няколко години президента на САЩ

16 Авг. 2020
БГНЕС архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на пресконференция, че "ще разгледа внимателно" възможното помилване на Едуард Сноудън, бивш служител на разузнаването в САЩ, който разкри през 2013 г., че американското правителство шпионира гражданите си.

Сноудън, който живее в изгнание в Русия след разкритията, заяви, че би искал да се върне в САЩ - но само при условие, че получи справедлив процес.

"Много хора смятат, че към него трябва да се отнесем по различен начин, а други хора смятат, че той е извършил много лоши неща", каза президентът и добави: "Ще разгледам това много сериозно".

Това изказване контрастира с казаното от американския президент по време на предизборната му кампания през 2016 г., когато Тръмп заяви за Сноудън, „Мисля, че той е тотален предател и бих се разправил грубо с него“.

САЩ го обвиняват, че застрашава националната сигурност. Присъда за обвинения в шпионаж може да изпрати Сноудън в затвора за десетилетия.

Кампанията за помилването му от предшественика на Тръмп Барак Обама, в крайна сметка се провали.

"СЕГА" припомня

Сноудън оповести публично подробности за строго секретното мащабно електронно наблюдение на милиони хора, извършвано от разузнавателните агенции на САЩ. Разкритията му предизвикаха огромен международен скандал. В САЩ Сноудън е обвинен в нарушаване на два члена от Закона за шпионажа от 1917 г. - неправомерно разкриване на класифицирана информация, засягаща националната отбрана, и умишлено предаване на данни за американското разузнаване на лица, които нямат право да получават такава информация. Освен това Сноудън е обвинен в кражба на собственост на правителството на САЩ. По всяко от тези обвинения той може да получи до 10 години затвор. Заради това САЩ настояват за връщането на Сноудън, който получи временно убежище в Русия.

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност (АНС) заяви преди година, че Русия е единствената страна, където той може да говори свободно. „Най-печалното в тази история е, че единственото място, където един американски информатор има възможността да говори свободно, не е Европа, това е Русия”, каза той в интервю за радио France Inter. Сноудън напомни също, че още през 2013 г. е искал убежище от бившия френски президент Франсуа Оланд. „Бих искал президентът Еманюел Макрон да ми предостави такова право”, добави той. Американецът уточни, че „такава молба е адресирана не само до Франция”. „Това е въпрос, който засяга целия западен свят”, заяви той.

Последвайте ни и в google news бутон