Медия без
политическа реклама

Тръмп беше осъден да плати $454 млн. за измама

Той бе признат за виновен, че е манипулирал данни за нетното си състояние

24 Февр. 2024
Доналд Тръмп не показа да е притеснен от присъдата по време на снощното си участие на предизборен митинг в Рок Хил, Южна Каролина.
ЕПА/БГНЕС
Доналд Тръмп не показа да е притеснен от присъдата по време на снощното си участие на предизборен митинг в Рок Хил, Южна Каролина.

Президентът на САЩ от 2017 до 2021 г. Доналд Тръмп бе осъден да плати над 454 милиона долара, след като беше признат за виновен, че е манипулирал данни за нетното си състояние, съобщи БТА. Решението беше постановено по граждански иск за измама срещу 45-ия президент на Щатите, внесен от главния прокурор на щата Ню Йорк.

Сумата включва наложеното на 16 февруари наказание в размер на 354,9 млн. долара на Тръмп от съдия Артър Енгорън от щатския съд в Манхатън, както и лихвите, след дело без съдебни заседатели, продължило над три месеца. Така общият размер на глобата, която бившият президент беше осъден да заплати, нарасна с около 100 млн. долара.

На 16 февруари Тръмп беше признат за виновен по гражданско дело за измама при оценките на активите на компанията му "Тръмп Организейшън". Освен това му беше забранено за срок от три години да "работи като служител или директор на каквито и да било корпорации на територията на щата Ню Йорк и да кандидатства за кредити от финансови институции, регистрирани в щата". Тръмп веднага обяви, че ще обжалва решението.

При произнасянето на решението съдия Енгорън нареди също всеки от двамата големи синове на бившия президент, Доналд Тръмп-младши и Ерик Тръмп, да плати по близо 4,7 милиона долара глоба, а бившият финансов директор на "Тръмп Организейшън" Алън Уайсълбърг - 1,1 млн. долара. И трите суми трябва да бъдат платени с лихвите.

Според обвинението компанията "Тръмп Организейшън" е предоставила неверни данни за стойността на активите си, за да си осигури по-благоприятни условия по сключени заеми и застраховки. Реалната цена на активите е била завишена от 2,23 милиарда долара на 3,6 млрд. долара. Прокуратурата уточнява, че изкуственото увеличение на стойността им засяга имението на Тръмп във Флорида, апартаментите му в небостъргача "Тръмп Тауър" (Trump Tower) в Манхатън, както и редица офис сгради и комплекси за голф.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Доналд Тръмп, САЩ

Още по темата