Медия без
политическа реклама

Доналд Тръмп бе осъден за измама

Бившият президент на САЩ трябва да плати $355 млн. и няма право да прави бизнес в щата Ню Йорк

16 Февр. 2024Обновена

Бившият американски президент Доналд Тръмп бе осъден да плати почти $355 млн. и получи забрана да се занимава с бизнес в щата Ню Йорк за три години, след като бе признат за виновен в измама. В момента Тръмп води надпреварата за републиканската номинация, която трябва да се противопостави на президента от демократическата партия Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември.

"С настоящото съдът забранява на Доналд Тръмп да изпълнява функциите на служител или директор на каквато и да е нюйоркска корпорация или друго юридическо лице в щата за период от 3 години", пише в решението си съдия Артър Енгорън, който нарежда на Тръмп да плати точно $ 354 868 768.

По този начин Енгорън отмени предишното си решение от септември, нареждащо "разпускането" на компании, които контролират стълбовете на империята на Тръмп за недвижими имоти. Сега съдията заяви, че това вече не е необходимо, тъй като той назначава независим наблюдател на бизнеса на Тръмп.

В решението си съдията пише също така, че Тръмп и другите обвиняеми по делото "са неспособни да признаят грешката си" и допълва: "Пълната липса на разкаяние и граничи с патология. Вместо това те заемат позата "Не виждам зло, не чувам зло, не казвам зло", която доказателствата опровергават".

Делото, заведено от главния прокурор на Ню Йорк - Летисия Джеймс, предяви обвинения на бившия американски президент в надценяване на нетното му състояние с $3.6 млрд. годишно в продължение на десетилетие, с цел да бъдат заблуждавани банкерите да му отпускат заеми при по-добри условия.

Адвокатът на Тръмп Алина Хаба нарече решението е "явна несправедливост" и "кулминация на многогодишен, политически подхранван лов на вещици" срещу него.

"Ако това решение остане в сила, то ще послужи като сигнал за всеки американец, че Ню Йорк вече не е отворен за бизнес", каза Хаба, добавяйки, че планира да обжалва.

Синовете на Тръмп - Дон-младши и Ерик също бяха обвиняеми по делото и бяха осъдени да платят по $4 млн. Те получиха забрана да ръководят каквито и да било нюйоркски компании в продължение на две години. "Един от синовете, Ерик Тръмп, е фактическият ръководител на Trump Organization и решението поставя под въпрос дали някой от членовете на семейството ще може да ръководи бизнеса в близко бъдеще", пише NYT.

Самият Тръмп отрече да е извършил закононарушение и нарече всичко политическа вендета на главния прокурор на Ню Йорк, която е демократ.

Още през ноември обаче, при даването на показания Тръмп призна, че някои от цените на имотите му са неточни, но настоя, че банките са длъжни да направят своя собствена надлежна проверка преди да отпускат заеми. Той най-вероятно ще обжалва, но или да намери парите за това, или да осигури гаранция в рамките на 30 дни. 

Срещу бившия президент се водят общо 4 наказателни дела, включително още едно в Ню Йорк, свързано с тайни плащания на порно звезда преди изборите през 2016 г. Съдията по това дело в определи 25 март за начало на процеса. Тръмп е обвинен във Флорида за боравенето с класифицирани документи при напускане на Белия дом, и в Джорджия за опита му да отмени загубата си на изборите през 2020 г.

Тръмп пледира невинен и по четирите случая.

Ключови думи:

Тръмп, присъда

Още по темата