Quantcast

Медия без
политическа реклама

Трима руски олигарси подадоха жалби в Европейския съд

Абрамович, Авен и Фридман смятат, че незаслужено са поставени в черния списък на ЕС

02 Юни 2022
ЕПА/БГНЕС
Абрамович смята, че ЕС незаслужено му приписва връзки с Путин

Трима руски олигарси, сред които и милиардерът Роман Абрамович, подадоха жалби в Съда на ЕС в Люксембург, за да бъдат анулирани санкциите на ЕС срещу тях, приети след руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Те са санкционирани заради близостта си с Кремъл, което ги прави косвено отговорни за престъпленията на руската върхушка.

Другите двама тъжители са Пьотр Авен и Михаил Фридман. Европейските санкции представляват замразяване на авоари и забрана за влизане в ЕС. Обсъжда се и конфискация на замразеното имущество - яхти, луксозни вили и апартаменти и пр. Над 1000 души фигурират в черния списък на ЕС, създаден през 2014 г. след анексирането на Крим от Русия.

"Тези казуси са от компетенцията на Общия съд на ЕС", който се занимава с дела от частен интерес, обяснила на АФП говорителка на съда. Делата ще бъдат разгледани от двучленен състав.

Абрамович продаде в понеделник за 5,3 млрд. долара на американския милиардер Тод Боули британския футболен клуб "Челси". Пьотр Авен и роденият в Украйна Михаил Фридман напуснаха миналия месец ръководството на създадения от тях инвестиционен фонд LetterOne. Целта на тези маневри е да се спаси каквото може от авоарите.

Още по темата