Медия без
политическа реклама

Тригодишната присъда за корупция на Никола Саркози беше потвърдена

Това е безпрецедентно наказание за бивш френски държавен глава

17 Май 2023
Бившият президент на Франция Никола Саркози пристига в съда в Париж.
БГНЕС
Бившият президент на Франция Никола Саркози пристига в съда в Париж.

Парижкият апелативен съд постанови днес присъда от три години затвор, включително една година ефективно, за бившия френски президент Никола Саркози по обвинения в корупция и търговия с влияние, предаде БТА, цитирайки "Франс прес". Това е безпрецедентно наказание за бивш френски държавен глава. Саркози ще трябва да носи електронна гривна за проследяване.

Същите присъди получиха дългогодишният адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият висш магистрат Жилбер Азибер. Апелативният съд наложи и тригодишна забрана на Саркози да заема изборни длъжности и тригодишна забрана за Ерцог да упражнява адвокатската си професия.

Съдът установи, че Саркози и бившият му адвокат Тиери Ерцог са сключили "корупционен пакт" със съдията Жилбер Азибер, за да получават и обменят информация за съдебно разследване, пише БГНЕС. Разследващите са подслушвали двете служебни телефонни линии на Саркози. Те са открили, че той е имал трета неофициална, изведена през 2014 г. под името "Пол Бисмут", чрез която е общувал с Ерцог.

Съдържанието на тези телефонни разговори доведе до присъдата за корупция от 2021 г. Бившият лидер оспорва обвиненията и незабавно обжалва присъдата си. В първия ден от изслушването на жалбите през декември миналата година той заяви, че "никога не е корумпирал никого". Разговорите му с Херцог сега бяха пуснати в съда за първи път и ще имат централно значение при определянето на решението. 

БНР припомня, че на първа инстанция Саркози беше осъден на 3 години затвор, две от които условно. Съдиите приеха, че Саркози е опитал да подкупи съдия с предложение за престижен пост. В замяна магистратът е трябвало да предостави информация за разследване срещу партията на Саркози. Така 68-годишният политик стана първият президент след Втората световна война, получил ефективна присъда. През 2011 година Жак Ширак също беше осъден за корупция, но 2-годишната присъда беше изцяло условна.

Саркози загуби и друго дело на първа инстанция - по обвинение, че е използвал финансиране за кампанията си през 2007-а от тогавашния либийски лидер Муамар Кадафи. Има и обвинения за прекомерни разходи за кампанията си от 2012 г, когато е  изхарчил два пъти повече от позволеното по закон.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Никола Саркози, корупция

Още по темата