Медия без
политическа реклама

Сърбия се проваля за ЕС с нечестните си избори

Белград падна под стандартите на страна кандидат, реши Европарламентът и призова да му спре европейското финансиране

08 Февр. 2024
Депутати от опозицията държат плакати с надпис "Вие откраднахте изборите" и снимка на сръбския президент Александър Вучич по време на първата сесия на Народната скупщина в Белград на 6 февруари 2024 г.
ЕПА/БГНЕС
Депутати от опозицията държат плакати с надпис "Вие откраднахте изборите" и снимка на сръбския президент Александър Вучич по време на първата сесия на Народната скупщина в Белград на 6 февруари 2024 г.
 

Нарушаване на тайната на вота, групово гласуване, манипулиране на регистрацията на гласоподавателите и подправени подписи са предполагаемите престъпления, забелязани от евродепутатите, които приеха днес остра резолюция срещу нечестните избори в Сърбия на 17 декември 2023 г. Имало е нападения от сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на изборите, включително евродепутати. С 461 гласа „за“, 53 „против“ и 43 „въздържали се“ Европарламентът призова за независимо разследване на нередностите. 

Отправен бе призив за спиране на финансирането от ЕС поради сериозните нарушения на принципите на правовата държава. Последните сръбски парламентарни и местни избори паднаха „под стандартите, очаквани от страна – кандидатка за членство в ЕС“, казват евродепутатите.

Припомняйки на сръбските органи, че „правилното функциониране на демократичните институции на Сърбия е в основата на процеса на присъединяване на Сърбия към ЕС“, евродепутатите призовават за независимо разследване от страна на уважавани международни правни експерти и институции на нередностите при провеждането на парламентарните, областните и местните избори, със специално внимание към изборите за Градската скупщина на Белград.

Евродепутатите изразяват съжаление от липсата на институционална реакция спрямо сериозните твърдения за участие на управляващите в манипулиране и злоупотреба с изборите, което, подчертават те, допринася за безнаказаността и гарантира продължаването на тези практики.

Парламентът също така осъжда липсата на наказателно преследване и санкциониране на изборни престъпления, включително сериозни твърдения за незаконно манипулиране на регистъра на гласоподавателите и правата на гласуване, натиск и сплашване на граждани и кандидати за изборни постове, случаи на корупция, подправяне на подписи на гражданите, клиентелизъм и злоупотреба с данни на гражданите.

Позовавайки се на „организираните нападения на сръбски длъжностни лица срещу наблюдатели на избори, включително членове на Европейския парламент“, евродепутатите изискват завръщане към уважителен и конструктивен тон, подчертавайки значението на взаимния респект в демократичния процес.

Европарламентът осъжда липсата на медиен плурализъм по време на предизборната кампания, дезинформацията и широко разпространеното неетично и пристрастно медийно отразяване в полза на управляващите. През последното десетилетие от идването на власт на президента Александър Вучич се наблюдава непрекъснато подкопаване на свободата на медиите в Сърбия, която се характеризира с политически натиск, заплахи и дори физически нападения срещу журналисти, предупреждават евродепутатите.

Преговорите за присъединяване със Сърбия следва да напредват само ако страната постигне значителен напредък по свързаните с ЕС реформи, включително цялостно изпълнение на препоръките за изборите на ОССЕ и Венецианската комисия, подчертава резолюцията. Ако сръбските власти не желаят да изпълнят ключовите препоръки за изборите или ако констатациите от това разследване покажат, че сръбските органи са участвали пряко в измамите с гласоподавателите, членовете на ЕП призовават финансирането от ЕС да бъде спряно заради сериозни нарушения на принципите на правовата държава във връзка с изборите в Сърбия.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Сърбия,  избори

Още по темата