Quantcast

Медия без
политическа реклама

Супер траулер изхвърли над 100 000 мъртви риби край Франция

05 Февр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Траулерът FV Margiris, атакуван от "Грийнпийс" преди години край бреговете на Австралия.

Огромен траулер изхвърли над 100 000 мъртви риби в Атлантическия океан край френските брегове, предизвиквайки шок и ужас по света.

Нидерландският FV Margiris е вторият най-голям риболовен кораб в света. Плава под литовски флаг. Изхвърлянето на мъртва риба е станало в четвъртък след скъсване на мрежа, обясни риболовната група Pelagic Freezer-Trawler Association (PFA), която представлява собствениците на траулера. В прессъобщение групата определя инцидента като "много рядък".

"Разливът" прилича на килим от мъртви риби, коментират природозащитни организации, които отдавна имат зъб на въпросния кораб. Случилото се е в района на Бискайския залив. Френското крило на организацията Sea Shepherd, която патрулира световния океан и първа показа кадри от мястото на инцидента, обяви, че става дума за вид треска, използвана в производството на рибни пръчици, рибено масло и др. "Килимът" покрива около 3000 кв. м.

Организацията подозира, че става дума за нежелан улов, който е изхвърлен в океана. Това е незаконна практика. Според други наблюдатели обаче едва ли става дума за това, тъй като никой не улавя 100 000 риби по случайност.

Френският ресорен министър Аник Жирарден определи кадрите като "шокиращи" и настоя за разследване на случая.

Кораби от мащабите на този използват мрежи, които са над километър дълги. Освен това често разполагат с фабрика за преработка на рибата на борда - силно критикувана практика. Преди 10 години същият траулер бе принуден да напусне австралийски води, въпреки че имаше квота за улов на 18 000 тона риба. Австралийските власти обаче го изгониха след протести.

Според данни за морския трафик ден след инцидента траулерът продължава да се намира във френски води.

Още по темата