Медия без
политическа реклама

Съдът смекчи финансовите мъки на Тръмп

Бившият президент на САЩ очаква две съдебни решения, важни за евентуалното му завръщане в Белия дом

25 Март 2024Обновена
БГНЕС
Доналд Тръмп

Апелативен съд в Ню Йорк постанови, че бившият президент Доналд Тръмп трябва да плати гаранция от 175 млн. долара, докато обжалва решението за гражданска измама срещу него, вместо пълния размер от 464 млн. долара, който трябваше да бъде изплатен днес. Освен това му бяха дадени 10 допълнителни дни да събере парите, предзаде Си Ен Ен.
Съдебният процес по делото "пари за мълчание" бе насрочен за април. Наказателният процес срещу Тръмп ще започне на 15 април с подбор на съдебни заседатели. По време на изслушването в понеделник, на което присъстваше Тръмп, съдията отклони искането на бившия президент за отхвърляне на обвинителния акт или за по-нататъшно отлагане на процеса. Правните предизвикателства на Тръмп идват в момент, когато той се подготвя за реванш с президента Джо Байдън през ноември. Съдебният процес, който ще започне през април, ще бъде първият от четирите наказателни процеса срещу Тръмп - и потенциално единственият, който ще се протече преди президентските избори.

Докато католиците и протестантите по света навлизат в Страстната седмица, Доналд Тръмп започна своя Кръстен път малко по-рано от останалите вярващи, писа парижкият вестник "Фигаро". Днес съвпаднаха две производства, в които бившият президент на САЩ се намира в трудно положение.

Едното от тях бе по-скоро формално: републиканският кандидат в следващите президентски избори бе призован в Ню Йорк за изслушване, за да се определи нова дата за наказателния му процес по аферата "Сторми Даниелс", наречена на името на порнографската актриса, за която Доналд Тръмп е заподозрян, че е платил, за да мълчи за прелюбопитна връзка, която уж са имали в миналото. Този процес е без прецедент, защото за първи път бивш президент на САЩ е подведен под наказателна отговорност. На 25 април Върховният съд на САЩ трябва да се произнесе по обхвата на президентския имунитет, за да определи дали е вероятно той да защити Доналд Тръмп от евентуална присъда в този процес. Съдебната власт в Ню Йорк обаче няма да изчака решението на Върховния съд, защото ще го изхревари с 10 дни.

Другото съдебно решение днес не го заплашва със затвор, каквато е възможно по аферата "Сторми Даниълс", но ще бръкне дълбоко в джоба му.

В края на производството, образувано през 2022 г. от главната прокурорка Летисия Джеймс, Доналд Тръмп и синовете му Ерик и Доналд младши бяха осъдени от съдия Артър Енгорон на 464 млн. долара глоби и лихви за измама, по-специално за това, че през 2010 г. са излъгали за стойността на активите на империята им за недвижими имоти Trump Organization, за да получат банкови кредити.

Но как да се предостави такава гаранция? За щастие на Доналд Тръмп сумата бе намалена и му бе дадена нова отсрочка. Освен това неочакван приход може да дойде от неговата компания Trump Media & Technology Group (TMTG), която трябва да се слее с дружество, регистрирано на фондовата борса, след положителен вот на общото събрание в петък. Това навлизане на пазара би трябвало да даде глътка свеж въздух на 77-годишния бизнесмен, чието финансово положение е нестабилно.

Ако не спази срока, прокурорката Джеймс би могла "да се опита да конфискува парите, които той държи в Ню Йорк, и някои от недвижимите му имоти", като "Тръмп тауър" на Пето авеню и сграда на Уолстрийт. В четвъртък таблоидът "Ню Йорк пост" смяташе, че Доналд Тръмп ще "позволи" на Летисия Джеймс да конфискува "Тръмп Тауър" или голф игрището му в елитния окръг Уестчестър на север от града, за да избегне по-големи неприятности.

Ключови думи:

Доналд Тръмп