facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Сирия призна геноцида срещу арменците

Решението е отговор на турската намеса в Идлиб
2185
 Уикипедия
Мемориал на арменския геноцид в Ереван, столицата на Армения

Сирийският парламент призна избиването през 1915-1917 г. на около 1,5 млн. арменци за геноцид. Това се случва в момент, когато между Дамаск и Анкара има голямо напрежение заради сблъсъци в Северозападна Сирия.

„Парламентът осъжда и признава геноцида, извършен срещу арменците от Отоманската държава в началото на ХХ век“, гласи изявление на парламента.

Арменците търсят международно признание, че масовите убийства на техните хора от Османската империя от 1915 до 1917 г. представляват геноцид. Турция категорично отрича обвинението за геноцид и казва, че и арменци, и турци са загинали в резултат на Първата световна война. Според Анкара броят на смъртните случаи е стотици хиляди.

Този ход идва след седмици на напрежение между Анкара и Дамаск заради сблъсъци между двете страни в Идлиб, Северозападна Сирия, при които според Анкара са били убити 14 турски войници.

Поддържаните от Русия правителствени сили от декември повишиха тежките бомбардировки срещу последната крепост на джихадистите в Северозападна Сирия, където Анкара подкрепя бунтовниците и разполага свои войски.

Офанзивата над доминирания от джихадистите бастион Идлиб принуди 700 000 души да напуснат домовете си и да се отправят към затворената турска граница, се казва в съобщение на ООН.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в сряда заплаши, че ще удря сирийските правителствени сили "навсякъде", ако войниците му отново бъдат подложени на атака. Дамаск отвърна, че Ердоган „няма връзка с реалността“.

8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Болните от коронавирус по света вече са над милион

02.04.2020

Обновена

9189 66
Жертвите на коронавируса по света надхвърлиха 20 000 души

25.03.2020

Обновена

15825 147
За 3 часа Ананиев забрани и разреши транзита на ТИР-ове към Турция

25.03.2020

Обновена

3913 25

Коментари

Пантелей

Айдааа... Ще има френдли янгън... ?

ГАМЕНЧЕТО

Я Ердо инкасира един мидъл.

Мъ тва е щот сирийците имат свои домате и моркове.

Анонимен7

призна избиването през 1915-1917 г. на около 1,5 млн. арменци за геноцид

Глупости, 1,5 млн. са малко. Бойко и ГЕРБ никога няма да признаят толкова малко избити арменци за геноцид.

Виж, ако избитите арменци бяха 5-6 милиона, тогава Бойко и ГЕРБ щяха да се замислят, и вероятно да предложат създаването на парламентарна комисия за изучаване на проблема.

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Тая работа с признаването на геноцида (който си е безспорен факт) стана бетер американските квалификации за корупция.

доктор Гилотен

Раздразнение у нашата съдийска каста по отношение на МВнР на Северноамериканската република сякаш долавям....

 

paragraph39

/:/ Сирия призна геноцида срещу арменците

.........................................................................................................................

Асад настъпи Ердоган по мазола, май?!

paragraph39

/:/ Този ход идва след седмици на напрежение между Анкара и Дамаск заради сблъсъци между двете страни в Идлиб, Северозападна Сирия, при които според Анкара са били убити 14 турски войници.

...........................................................................................................................

Ще рече човек, че сирийската правителствена армия е навлязла и воюва на територията на Турция срещу турската правителствена армия там?!

Що щат турски войници в Сирия- БЕЗ покана и разрешение от легитимната власт в Сирия/Правителството на президента Б. Асад/?!

И защо Турция воюва и избива/вече почти четвърт век/ "бойците" от ПКК в Турция, които воюват срещу легитимната власт там, а подпомагат всякак "бойците" в Сирия, които също воюват срещу легитимната власт там?!

Турско Лицемерие ли, гьонсуратлък ли, друго ли?! ПФУ!

ИвКо

 С това си действие на Асад, можем да му кажем само добре дошел на световният подиум. Малко са лидерите дето на световно ниво ги огряват прожекторите.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×