Медия без
политическа реклама

Си: Китай ще бъде обединен

31 Дек. 2023
БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин каза в обръщението си към нацията в реч по случай Нова година, че Китай "със сигурност ще бъде обединен", съобщиха държавните медии.

„Всички китайци от двете страни на Тайванския пролив трябва да бъдат обвързани от общо чувство за цел и да споделят великото обновление на китайската нация”, цитира изявлението държавната информационна агенция "Синхуа".

Китай смята Тайван за своя "свещена територия", която все още не е успял да обедини с останалата част от територията си след края на гражданската война през 1949 година. Пекин, който не се е отказал да завладее острова със сила, оказва силен военен и икономически натиск върху Тайван от идването на власт през 2016 г. на президентката Цай Ингвен, която според Китай упорито се бори за независимост, отбелязва АФП.

На острова предстоят избори в началото на 2024 г. и американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) вече предупреди, че Китайската комунистическа партия опитва да се намеси в полза на лоялен към Пекин кандидат.

В речта си Си каза още, че икономиката на страната е по-устойчива и по-динамична от преди. През 2023 година нашата икономика овладя бурята, изтъкна китайският лидер в излъчваното по държавната телевизия обръщение.

Китайската икономика, която бе засегната неблагоприятно от борбата с ковид, продължи да изпитва трудности през 2023 година, отбелязва АФП. Сред младите хора безработицата е рекордно висока, у потребителите има недоверие, а ключовият сектор на недвижимите имоти е белязан от продължаваща дългова криза. Всички тези фактори се отразяват негативно на икономическия растеж.

Производствената дейност в Китай е продължила да се съкращава през декември, сочат официални данни, публикувани днес.

Ключови думи:

Дзинпин, Тайван, Китай, Си

Още по темата