Медия без
политическа реклама

Шестият обвинен от Лондон за шпионаж българин е бил известен плувец

38-годишният Тихомир Иванчев е имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги във Великобритания

29 Февр. 2024Обновена
Петимата обвинени през миналата година в шпионаж в полза на Русия българи
Скрийншот БНТ
Петимата обвинени през миналата година в шпионаж в полза на Русия българи

38-годишният българин Тихомир Иванчев, който беше обвинен от Великобритания в заговор за извършване на шпионаж в полза на Русия, е бил активен състезател по плуване в България преди около 15 години. На Острова той имал собствена фирма за ремонтни и бояджийски услуги, съобщава Нова тв.

Иванчев е бил в близки приятелски отношения с една от задържаните преди около година със същото обвинение - Ваня Габерова. Седалището на неговата фирма се намира в близост до фризьорския ѝ салон. По данни на разследващите органи двамата са имали и обща адресна регистрация в определен период.

В периода около 2005 - 2010 г. той е най-голямата надежда на българското плуване, разказвва OFFnews.bg. Името му останало в сянката на Петър Стойчев, който по това време печели почти всички световни състезания на маратонските дистанции в плуването. Иванчев е също сред призьорите и всички го виждали като наследник на легендарния Петър Стойчев.

Очакванията към него са дори още по-големи, защото за разлика от Стойчев, който е специалист на много дълги дистанции в открити води, Иванчев се справял добре и с олимпийските дистанции 800 и 1500 метра. Иванчев дори печели олимпийска квота за България, което се случва изключително рядко.

Българинът се е занимавал с проследяване на хора в Австрия и Черна гора, твърдят сега британските власти. Кралската прокуратура съобщи, че продължава да издирва лица, които може би са замесени в шпионажа.

38-годишният българин се яви в сряда пред Уестминстърския магистратски съд, където официално му беше повдигнато обвинението. Той само потвърди своята самоличност. Стана ясно, че е бил арестуван веднъж на 7 февруари, след което е бил освободен под гаранция. Задържан е повторно, след като Кралската прокуратура е открила достатъчно доказателства, че той е съпричастен към шпионската дейност на петимата други наши сънародници, арестувани в Англия преди година.

Още миналата година бяха задържани Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Иван Стоянов и Ваня Габерова.

Те бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия през септември. Тогава съдът реши, че сънародниците ни трябва да останат за постоянно в ареста, докато тече процесът срещу тях, защото представляват опасност за Обединеното кралство. Освен това беше преценено, че могат да напуснат страната и да се укрият.

Следващото дело срещу Иванчев ще е на 15 март, а срещу останалите петима – през октомври. Макар никой от тях да не е търсил никакво съдействие от българското посолоство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

"СЕГА" припомня:

Британската прокуратура съобщи във вторник вечер, че ще повдигне обвинения в шпионаж в полза на Русия на шести българин. Мъжът бе представен в като 38-годишния Тихомир Иванов Иванчев. Той е обвинен в заговор за получаване или споделяне на информация, която може да бъде пряко или непряко използвана за цел, накърняваща безопасността и интересите на Обединеното кралство.

Скотланд Ярд съобщи, че Иванчев е от Актън, западен Лондон. Той е арестуван на 7 февруари.

Командир Доминик Мърфи, който ръководи антитерористчния отдел, каза, цитиран от “Гардиън”: „Шестият заподозрян беше идентифициран и арестуван в резултат на разследвания, направени след предишните пет ареста, и в сътрудничество с Кралската прокуратура сега е повдигнато обвинение. Иванчев има право на справедлив процес и затова призоваваме хората да не публикуват нищо в социалните медии или в новинарските медии, което създава значителен риск от сериозно увреждане на тези активни наказателни производства.”

По-рано британската прокуратура повдигна обвинения на други петима българи, че са били част от от предполагаема руска шпионска мрежа между август 2020 г и февруари 2023 г.

Съдът остави в ареста българите, обвинени в шпионаж в Англия в полза на Русия. Петимата обвиняеми се появиха във видеовръзка от четири британски затвора, за да участват в съдебно заседание пред Централния съд в Лондон.

Преди няколко месеца петорката беше оставена в ареста след съдебно заседание. Те се появиха във видеовръзка от четири британски затвора, за да участват в съдебно заседание пред Централния съд в Лондон. Катрин Иванова и Ваня Габерова участваха от затвора Бронзфийлд, а Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов - от затворите Белмарш, Франкленд и Манчестър.

По време на процедурата, защитниците признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Имало и 18 000 съобщения.

Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари 2023 Г.

Тримата българи, арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж за Русия, са се представяли за журналисти, за да наблюдават цели в Лондон и Европа, пише "Таймс".  От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и маркови дрехи от каналите Discovery и National Geographic.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и се слави с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

Марсалек притежава руски паспорт на името на Герман Баженов и още един, за който няма подробности. Смята се, че Марсалек е станал агент на ГРУ още в началото на 90-те.

Според британската прокуратура имотът, в който се е помещавал "оперативният шпионски център”, е бил собственост на Орлин Русев, който се смята за лидер, и затова петорката е известна и като "Групата на Русев".

При обиска на българите са намерени подправени лични документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. "Шпигел" твърди, че е възможно българите да са планирали убийства и похитяване на хора. През август центърът за разследвания "Досие" установи, че Русев - специалист по електроника, е предал защитен телефон Самсунг с бутони на Ян Марсалек. 

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас. Сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев, съобщава Би Ти Ви .

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?