Медия без
политическа реклама

МВнР потвърди: Двама от шпионската афера са били членове на СИК

Тримата арестувани се представяли за журналисти

16 Авг. 2023Обновена

Тримата българи, арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж за Русия, са се представяли за журналисти, за да наблюдават цели в Лондон и Европа, пише "Таймс". От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и маркови дрехи от каналите Discovery и National Geographic.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са сред петимата души, арестувани през февруари след обиски на имоти в Лондон и Грейт Ярмут в Норфолк. Твърди се, че контраразузнаването МИ-5 е предало информацията на полицията.

Тримата, които вече са пуснати под гаранция, са обвинени за притежание на 19 фалшиви документа с "неправомерни намерения", включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Заедно с тях са арестувани още двама души, за които се твърди, че няма повдигнати обвинения. Те са на 28 и 29 г. и не е ясно дали също са българи.

"Таймс" пише, че фалшифицирането е ръководено от 45-годишния Русев от къща за гости в Норфолк и следователите са открили в стаята му оборудване за изработване на фалшиви документи.

Българите, които чакат да се изправят пред съда през следващата година, също са имали връзки с апартамент в северозападен Лондон, разположен на миля от военната база на RAF Northolt, пише "Телеграф". Базата често се използва от министри, чуждестранни държавни глави и членове на кралското семейство.

Тримата българи, обвинени във Великобритания за шпионаж в полза на Русия, са разследвани за същото и у нас, съобщи вчера прокуратурата. По-късно bTV съобщи, че сигналът е подаден в началото на годината от разследващия журналист Христо Грозев. Сигналът обхваща поне 14 години, защото тримата са в Лондон от 2009 г. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на Грозев в периодите му на кацане и заминаване от страната. Извършителите на поръчките вече са разпитани.

Пред "Контракоментар" на Асен Генов Христо Грозев обаче отрече да е подавал сигнал срещу тримата българи, арестувани във Великобритания, по подозрение за шпионаж в полза на Русия. "Не знам защо и от кого името ми е замесено в информацията за предполагаемия сигнал. Няма нищо вярно в това, не знам кой и защо го е измислил”, казва Грозев.

През 2008-2009 г. Русев е бил съветник в българското министерство на енергетиката и в Българския енергиен холдинг. По това време управлява правителството на Сергей Станишев, а министър на икономиката и енергетиката е Петър Димитров.

 

ПРОВЕРКА ОТ ЦИК

Централната избирателна комисия (ЦИК) извършва проверка дали задържаните български граждани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия в Лондон. Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че засега липсва еднозначна информация, но се работи "по установяването на това дали има такива лица, които са заемали длъжността, кога и от кого са били предложени".

"Не са достатъчни две имена като идентификационни данни, за да бъде установено дали лицето, което е било задържано във Великобритания, е било член на секционна избирателна комисия", обясни Матева, цитирана от БТА. Становището на ЦИК е, че дори тези лица да са участвали в секционни избирателни комисии, по никакъв начин не може да даде отражение в резултатите на изборите, тъй като става въпрос за работата на колективен орган.

В интервю за БНР журналистката Мария Спирова, която живее в Лондон, каза, че двама от тримата заподозрени за шпионаж - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били членове на избирателни комисии и са имали директен достъп до личните данни на гражданите, гласували в секциите. Спирова каза още, че ще бъде полезно, ако се разбере дали има данни Иванова и Джамбазов да са били номинирани от партия.

По-рано посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира, че вероятно са били излъчени от българската общност, а не от властите. Обяснението на Райков за това, че британските институции не са информирали българското посолство в Лондон за задържането на тези трима души, е, че ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

 

МВнР ПОТВЪРЖДАВА

Двама от тримата задържани български граждани във Великобритания за подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК), потвърдиха от Министерството на външните работи (МВнР) за БТА

Българските граждани Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в действителност са били председатели на секционни избирателни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов - в Ийлинг, според Решение №2325 на Народното събрание от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, информират от МВнР. 

Потвърдено е и, че двамата имат предходен опит в предишни избори - през 2017-а и 2019 г.

Членовете на СИК в чужбина се назначават директно от ЦИК, тъй като не съществува РИК-Чужбина. Държавата, чрез Външно министерство, участва с по един човек във всяка СИК. Останалите места се определят чрез съгласувателна процедурна между ЦИК, парламентарно представените партии и МВнР. Партиите предлагат останалите членове на СИК, а ако няма достатъчно желаещи, МВнР трябва да ги осигури като използва ресурсите на посолството или на български организации зад граница.

"Бихме искали да поясним, че съгласно чл. 104, ал. 6 и 7, от Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната избирателна комисия (ЦИК), не по-късно от 12 дни преди изборния ден, назначава за членове на секционните избирателни комисии лица, предложени от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър могат да правят предложения въз основа на предложения от организации на български граждани в съответната страна, посочват още от външното ни ведомство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

шпионаж, Лондон

Още по темата