Quantcast

Медия без
политическа реклама

Обвинените в шпионаж от Лондон българи остават в затвора

По делото са приложени голям брой документи, данни за хора и обекти, както и 18 000 съобщения

13 Окт. 2023Обновена
Скрийншот видео Би Ти Ви
Петимата обвинени в шпионаж в полза на Русия българи

Съдът остави в ареста българите, обвинени в шпионаж в Англия в полза на Русия.

Петимата обвиняеми се появиха във видеовръзка от четири британски затвора, за да участват в съдебно заседание пред Централния съд в Лондон. Катрин Иванова и Ваня Габерова участваха от затвора Бронзфийлд, а Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Иван Стоянов - от затворите Белмарш, Франкленд и Манчестър. Пред съдията те потвърдиха лично имената и рождените си дати в кратко заседание, на което ги представляваха техните адвокати.

По време на процедурата, защитниците признаха, че събраните от разследването доказателства са толкова много, че им е необходимо повече време, за да се запознаят с тях. По делото са приложени редица документи за пътувания, сведения за комуникации, включително данни за обектите и хората, за които се твърди, че българите са наблюдавали и събирали информация. Имало и 18 000 съобщения, предава Нова тв от Лондон. 

Следващото заседание по делото ще е на десети ноември, като на някои от българите ще бъде осигурен и преводач. Успоредно с това ще върви процес и само срещу Орлин Русев, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов за притежаване на фалшиви документи за самоличност.

Обвинените в заговор за извършване на шпионаж във Великобритания в полза на Русия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова остават в ареста, съобщи БНР. В същото време държавното обвинение съобщи, че през месец март 2023 г.

Според обвиненията на британската прокуратура българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение била да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Групата била ръководена от 45-годишния Русев и е действала близо две години, преди българите да бъдат арестувани през февруари.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и се слави с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

Марсалек притежава руски паспорт на името на Герман Баженов и още един, за който няма подробности. Смята се, че Марсалек е станал агент на ГРУ още в началото на 90-те.

Един от задържаните за шпионаж в полза на Русия българин е бил член на БСП в Лондон. Това твърди в материал "Свободна Европа".

Макар петимата да не са потърсили никакво съдействие от българското посолство в съдебната зала отново присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

На миналото заседание адвокатът на Орлин Русев поиска обвинителния акт да бъде засекретен за журналисти, за да не се създава нагласа в обществото срещу клиента му, но съдията не уважи искането.

Тримата българи, арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж за Русия, са се представяли за журналисти, за да наблюдават цели в Лондон и Европа, пише "Таймс".  От Скотланд Ярд са открили фалшиви прескарти и маркови дрехи от каналите Discovery и National Geographic.

Петимата български граждани са обвинени, че в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г. са участвали в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на враг с цел, която е вредна за безопасността и интересите на държавата. На тримата от тях вече бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви документи за самоличност.

Според британската прокуратура имотът, в който се е помещавал "оперативният шпионски център”, е бил собственост на Орлин Русев, който се смята за лидер, и затова петорката е известна и като "Групата на Русев".

При обиска на българите са намерени подправени лични документи от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. "Шпигел" твърди, че е възможно българите да са планирали убийства и похитяване на хора. През август центърът за разследвания "Досие" установи, че Русев - специалист по електроника, е предал защитен телефон Самсунг с бутони на Ян Марсалек. 

 

Още по темата