Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ вдигнаха санкциите върху петрола и златото на Венецуела

Този ход е заради подписаното споразумение между Мадуро и опозицията за свободни президентски избори

19 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
60-годишният Николас Мадуро е президент на Венецуела от 19 април 2013 г., след като преди това една година бе вицепрезидент

САЩ отмениха частично санкциите срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, след като бе постигнато споразумение между неговото социалистическо правителство и опозицията, което включва план за провеждане на свободни президентски избори догодина.

В изявление на Държавния департамент на САЩ и финансовото министерство, се съобщава, че се предоставя шестмесечен общ лиценз, временно разрешаващ трансакции, свързани с петролния и газов сектор във Венецуела, както и втори общ лиценз, разрешаващ операции на венецуелската държавна златодобивна компания "Минервен" (Minerven), която бе санкционирана за търговия на черния пазар.

Освен това администрацията на Байдън отменя и забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

САЩ обаче са готови да върнат санкциите, ако венецуелският режим не изпълни ангажиментите си. Белият дом очаква конкретни действия от правителството на Мадуро до края на ноември, включително упълномощаване на опозиционни кандидати да участие в предстоящите избори и "началото на освобождаването" на всички американски граждани, неправомерно задържани в страната.

"В съответствие с нашата дългогодишна политика, в резултат на това споразумение, САЩ ще осигурят ограничено облекчаване на санкциите, предимно в петролния и газов сектор, в отговор на това важно развитие - заяви американски високопоставен държавен служител снощи. - Нашата крайна цел на санкциите е да доведем до положителна промяна в поведението [на венецуелските власти]".

От Държавния департамент отбелязаха, че други санкции и ограничения на Венецуела остават в сила и че облекчението може да бъде изменено или отменено, ако Мадуро и неговите представители "не успеят да изпълнят ангажиментите си".

Изявлението на американската администрация идва ден, след като представители на режима на Мадуро и тези на опозицията подписаха две отделни споразумения, проправящи пътя за президентските избори, които ще бъдат под международното наблюдение на Европейския съюз, ООН и други наблюдатели през идната година.

Още по темата