Медия без
политическа реклама

САЩ струпват мощни бойни сили в Персийския залив

Армията обмисля дори да има морски пехотинци на търговските кораби, за да спре завземането им от Иран

04 Авг. 2023
БГНЕС/ЕПА архив
САЩ концентрират много бойни сили в Персийския залив

САЩ струпват мощни бойни сили в Персийския залия и дори се готвят да разположат морски пехотинци и военноморски персонал на борда на търговски танкери, преминаващи транзитно оттам, като част от усилията за възпиране на Иран да завладява кораби, съобщават световните агенции. 

Качването на въоръжен персонал на търговски кораби, пътуващи през Ормузкия пролив, би било нечувано действие. САЩ не предприеха тази стъпка дори по време на така наречената "Танкерна война", която завърши с еднодневна морска битка между ВМС на САЩ и Иран през 1988 г. и която беше най-голямата за ВМС след Втората световна война.

Планът бе огласен в момент, когато хиляди морски пехотинци и моряци на десантните кораби "Батаан" и "Картър Хол" са на път към Персийския залив. Те биха могли да осигурят гръбнака на всяка мисия на въоръжена охрана в пролива, през който минават 20% от целия световен суров петрол. Пехотинците обаче ще се намесват само при поискване от участващите кораби.

"Батаан" и "Картър Хол" напуснаха Норфолк, Вирджиния, на 10 юли на мисия, която Пентагонът описа като "отговор на неотдавнашните опити на Иран да застраши свободното движение на търговията в Ормузкия проток и околните води". "Батаан" премина през Гибралтарския проток в Средиземно море миналата седмица на път за Близкия изток.

САЩ вече изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner в региона заради действията на Иран.

Иран веднага реагира и обяви, че регионът не се нуждае от чужденци, осигуряващи сигурност. В сряда паравоенната Революционна гвардия на Иран започна изненадващо военно учение на спорни острови в Персийския залив, в което участваха множество малки бързи лодки, парашутисти и ракетни части.

 

Ключови думи:

Иран, САЩ, танкери, пехотинци