facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ: Степан Бандера е бил кадрови агент на Хитлер 

Агентурното му име е било "Консул 2", пише още в разсекретени материали на американското разузнаване
5 226
 EPA/БГНЕС архив

Професионален агент на Хитлер е бил Степан Бандера, смятан за национален герой на днешна Украйна. Това показват разсекретени архивни документи на американското разузнаване за Бандера. Агентурното му име е било „Консул 2”, предава БГНЕС. В документите накратко се разкрива дейността на украинските националисти и престъпленията, които са извършили. Лидерът на Организацията на украинските националисти (ОУН) е посочен като агент на Хитлер. Отбелязва се също, че за петте седмици на съществуването на "държавата" на Бандера са избити 5000 украинци, 15 хил. евреи и няколко хиляди поляци.

„В Украйна вдигат паметници на Бандера – агент на Хитлер. При това Министерството на външните работи на Украйна настоява, че всяка страна „има право на свои герои”. Няма, ако става дума за сподвижници на нацистите. Киев е време да разбере, че с такива „герои” Украйна може да бъде само отхвърлена държава”, написа в Туитър руският сенатор Алекесй Пушков. 

„Героят на съвременна Украйна е професионален агент на Хитлер, нацист, престъпник. Колко пъти сме говорили за това преди публикуването на тези материали и колко пъти цинично и нахално украински лидери са отричали очевидното! Какво друго трябва да се случи на планетата Земя, така че хората да спрат да издевателстват над историята, паметта на предците, здравият разум?", написа говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова в профила си във "Фейсбук".

Бандера е бил водач на ОУН и на Украинската въстаническа армия (УПВ), извършила много престъпления, включително Волинското клане - масовото избиване на полското население през 1943 г. Хиляди украинци, които отказаха да сътрудничат на националистите, бяха зверски избити. Освен това Бандера участва в сраженията срещу СССР на страната на нацистка Германия.

След войната Бандера продължава дейността си в ОУН, чиято централа се е намирала в Западна Германия. Ръководи дейността й, както и на УПА в СССР. По време на Студената война украинските националисти активно се използват от разузнавателните агенции на западните страни в борбата срещу Съветския съюз.

Само преди седмици посланиците на Полша и Израел разкритикуваха остро Украйна в съвместно изявление. Поводът бе честването на Организацията на украинските националисти, включително и на Степан Бандера. Ден преди това около 1000 човека отбелязаха 111 годишнината от рождението на Бандера. 

"С голямо безпокойство и печал отбелязваме, че представители на властта от различни етажи в Украйна, в това число от Лвовския областен съвет и Киевската градска държавна администрация, и до момента отбелязват събития и фигури, които трябва веднъж завинаги да бъдат осъдени, се казваше в съвместното дипломатическо изявление.

В него пишеше още: "Като помним нашите невинни братя и сестри, убити в периода 1939-1945 година в окупираната територия на Полша, която сега се явява част от Украйна, ние, посланиците на Полша и Израел, считаме, че честването на хора, които активно са пропагандипари етнически чистки е оскърбително".

 

КОЙ Е СТЕПАН БАНДЕРА?

Степан Бандера се прочува след като организира опозиционно движение в Западна Украйна. Той оглавява Организацията на украинските националисти. На 30 юни 1941 г. той обявява независима Украйна. В годините на Втората световна война  воюва както с нацисти, така и с Червената армия. Украинците обвиняват КГБ, че стои зад убийството на Степан Бандера на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен.

Бандера е роден през 1909 година в семейството на католически свещеник в галицийското село Старий Угринив, тогава в състава на Австроунгарската империя. През 1959 година той е убит в Мюнхен, където живее от 1946 г. под името Попел. Смята се, че агент на КГБ го отравя с цианкалий. 

През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна, а главните му врагове са Полша и Съветският съюз. Като студент в Лвов той се записва в Организацията на украинските националисти /ОУН/, борещи се срещу Полша.

През 30-те години на миналия ХХ в. организацията е особено активна - ликвидира украински студенти и преподаватели, които не споделят националистическите й възгледи, организират хайки срещу евреи и комунисти, залагат бомби в редакциите на вестници.

Когато Хитлеровата армия напада Съветския съюз през 1941 година, Бандера я посреща с плакати, на които пише "Добре дошли" и "Хайл Хитлер, Хайл Бандера".

Хитлер за всеки случай праща  Бандера в концентрационен лагер, където обаче се отнасят към него по-специално - има право на собствено помещение и не е принуден да търпи лишения. През 1944 г. излиза отново на свобода и се бие с немско оръжие срещу Червената армия.

Твърди се, че Бандера е бил отровен от агент на КГБ на 15 октомври 1959 г. в Мюнхен. 

71

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Двама души бяха ранени след стрелба край Белия дом

11.08.2020

Обновена

1470 9
Заразените с COVID-19 по света прехвърлиха 20 милиона

10.08.2020

Обновена

770 6
Кание Уест отпадна от битката за президент заради фалшиви подписи

08.08.2020

457 2

Коментари

Страници

Man.ol

Охо, приятелски огън?

Любопитно, каква ли ще е реакцията на комика и останалите клоуни в укрополитиката?

Пантелей

Въъхх... Тов. Вова задействал спящата клетка...?

Nikolay Nachev

Твърдиш, че има "спяща клетка" право в сърцето на фашисткия режим, която "спяща клетка" е сторила ущърб на режима, осветявайки един от собствените си агенти?

Дагоев

Нищо ново. Както запада създаде Хитлер за агресия срещу Русия, така и възкриси нацизма в Украйна. Последиците ги знаем.

John Slow

Притеснявам се за Сгугню ?

Призъртащ

.

gayo

"Настанаха "черни" дни за украинските неонацисти, които възхваляват Степан Бандера и редовно провеждат факелни шествия в градовете за неговия рожден ден", съобщава "Комсомольская правда". Виновник за страданията на украинските бандеровците било самото ЦРУ, което разрушило мита за "великия патриот" и "освободител на Украйна". Централното разузнавателно управление на САЩ премахнало грифа "секретно" от над 13 милиона архивни документи за периода на ІІ СВ. От тях около 300 страници били посветени на дейността на лидера на украинските националисти по онова време Степан Бандера. "И в тези документи той директно, без заобиколки, е наречен шпионин на Хитлер", хвърля бомбата "КП".
В статията има още много сензационни "факти", например за пребиваването на Степан Бандера в германския концентрационен лагер, за броя на унищожените евреи и поляци от "отрядите на Бандера", и всичките руското пропагандистко издание взело от "разсекретените донесения на американското разузнаване". "Няма причини да се съмняваме в достоверността на документа", подчертава "Комсомольская правда". https://m.crimea.kp.ru/daily/27083.7/4154266/
Последвахме активните линкове в статията на Александър Гришина и намерихме документа, който авторът цитира. "Донесението на американското разузнаване" се оказа... превод от руски на статия в "Социалистический вестник", брой 6-7, 1951. В шапката на документа е посочено, че става въпрос за информация от чуждестранни източници и радиопредавания. Има малко данни и за самото издание "Социалистический вестник"- излиза на руски веднъж месечно в Ню Йорк/Париж. Нещо като тогавашен вариант на днешната Russia Today.
Да, наистина, как може изобщо да се съмняваме в достоверността на изложените "факти"...

Сгугню
снимка на Сгугню

През целия си живот Бандера се бори за независима Украйна

Всъщност ето заради това в Украйна считат Бандера за национален герой.

 

А агент на Хитлер може и да е бил, но да се чуди човек тогава що Хитлер е хвърлил агента си в концлагер за 3 години.

Щото други версии сочат, че го е хвърлил, щото Бандера е искал независима Украйна и е бил готов да се бори за нея както срещу Сталин, така и срещу Хитлер, които пък не са искали независима Украйна.

И че освобождаването на Бандера през 1944 е акт на отчаяние от страна на немците и го правят с надеждата той да им съдейства срещу победоносната РККА.

Такива ми ти работи!

Гочу
снимка на Гочу

Глупости. Бандера е в концентрационен лагер в качеството на СПА център. Храни се , пои се , и управлява делата си с любезното съдействие на нацистката охрана на лагера. В края на войната и на двете страни им писва от бутафорията. Бандера заминава за Берлин където откровено и открито работи за Хитлер. Поне да беше прочел общообразователния текст от дописката...?

Banshee
снимка на Banshee

Както запада създаде Хитлер за агресия срещу Русия, така и възкриси нацизма в Украйна.

 

Други пък са убедени, че плодовитият запад създал и Ленин. Не знам за какво са ни конспиративните теории, когато се намират неопровержими факти - по-класически изрод-нацист от Бандера трудно се намира в историята. Никакъв герой не е за 42 милиона украинци, а за шепа хунтаджии, които разчитат на подкрепата на запада, разбира се.

ПГеоргиев

Добре де, руснаците това го казват от маса време и никой не отбираше.

Трябваше CIA да извади документи, че да го отбележи и нашата слободна преса.

Документите от 1951 г. са разсекретени въз основа на "Закона за разобличване на нацистки военнопрестъпници" .

Което не пречи на американците да използват техния си "добър кучи син"още няколко години след войната.

Изобщо американците дават "втори шанс" на много нацисти, които бързат да се предадат, преди да бъдат спипани от "Смерш" и от Червената армия. 

Над хиляда нацисти са били използвани в борбата против Съветския съюз, като главни инициатори за това са били шефовете на FBI и на CIA Едгар Хувър и Алън Дълес. Това се разкрива в книгата на Ерик Лихтблау "Нацисти в съседство: как Америка стана убежище на хората на Хитлер." 

През 1954 г. на служба е привлечен Ото фон Болшвинг - главен сътрудник на Айхман и един от участниците в програмата за "окончателно решение" на еврейския въпрос. Чак през 1981 г. гражданството му е отнето и умира няколко месеца по-късно. 

Вернер фон Браун - бащата на американската лунна програма, член на НСДПА. 

А укрите са си билиантисемити дори и при комунизма. 

Помня, бях на лагер в Тернопол, Западна Украйна. Имаше една групичка местни момчета, с които се сближихме. Едно от децата обаче, стоеше изолирано и често го малтретираха. Един ден едно украинче направи къщичка от карти и я запали с думите:" Така изгаря еврейски дом." Тогава ми светна, че онова момче е с еврейски произход, макар че името му с нищо не го издаваше. 

Миналата седмица Лондон вкара украинския тризъбец в списък с екстремистки символи. Укрите скочиха до небето и поискаха извинение. 

Сигурен съм, че не всички хора там почитат Бандера. Както не всички тук участват в "Луков марш".  

 

Майндърбайндър

Не намерих "новината" в БГНЕС.Да не би американските източници да се казват Алексей Пушков и Мария Захарова.

John Slow

https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/BANDERA%2C%20STEFAN_0018.pdf

банда

А агент на Хитлер може и да е бил, но да се чуди човек тогава що Хитлер е хвърлил агента си в концлагер за 3 години.

Щото е бил краен психопат дори по стандартите на фюрера. Което не е било лесна задача.

А пускането му в края на войната действително е отчаян ход за немците. Ако нещата се бяха развили по- добре за тях, щяха да го оставят да си изгние там. С кеф.

Banshee
снимка на Banshee

Не намерих "новината" в БГНЕС.Да не би американските източници да се казват Алексей Пушков и Мария Захарова.

 

Едва ли. По-вероятно Захарова и Пушков говорят за документи, които още не са качени в нета, че и каширани да излизат в удобни линкове.

Тия работи не стават толкова бързо, особено ако ЦРУ не се е разбързало. :)

 

 

Bozhilko

Ей го на САЩ са демократична държава, Не крият архиви с векове като сталинският сатрап Пути.

вале

Аха,значи САЩ  са отворили всичките си архиви  и вече са демократични или пък не,!логика та дрънка?

Bozhilko

Ако беше агент на Сталин, щеше да е много убав нали? Хеле пък на Пути?

Banshee
снимка на Banshee

Аз пък помислих, че Божилко иронизира за тайните документи и за ирония не беше зле. :))

slaughter
снимка на slaughter

Нацистите и на запад и изток , на север и на юг са едни и същи - хора с ограничени умствени възможности които смятат , че само украинците или само германците или само руснаците или само българит или сърбите са достойни да живея на този свят и могат да избиват оредставители на други нации и етноси без проблем . Разликата с патриотите (не такива като Атака и ВМРО) е , че каузата на патриотите е силна държава и благоденстващо население . Патриот като Левски например чиято кауза е била да създаде България в която еднакво добре да живеят и българи и турци и евреи и арменци и всички други етноси на територията на една Чиста и Свята Република. Много сходни с нацистите са и идеологическите лумпени , едни от които смятат , че право на живот имат само комунистите , а инакомислещите са реоресирали и избивали. Велик представител на тази порода убийци е Сталин от когото руснаците не се отказват въпреки МИЛИОНИТЕ човешки жертви които тежат на съвестта му. Също както украинците не ае отказват от Бандера. Сбърканяци сър!

 

Banshee
снимка на Banshee

Не е същото, защото този Сталин го изтъркаха от употреба, и едните и другите. Той си е значителна историческа фигура, с плюсовете и минусите, като Наполеон или Цезарите. Но да се приравнява с Хитлер или с малки хитлерчета - като бандерата, е или неграмотност, или адвокатщина на Хитлер. 

 

slaughter
снимка на slaughter

Баншии...за мен  и Наполеон и Хитлер и Сталин са от един калибър джуджета пълни с комплекси ,  оставили след себе си само разруха. Включително и някои от цезарите. Първият Цезар обаче е фигура която е оставила след себе си държавна структура която е дала основите за изграждането на съвременните прогресивни цивилизации. Не мога да адвокатствам на Хитлер който е превърнал една идеология в машина отнела милиони човешки жертви. Трудно е да се прецени на везните на които се мери приноса за човешко изтребление ако поставим Сталин и Хитлер кой ще натежи. И двамата са масови убийци.

Banshee
снимка на Banshee

Идеологиите са си машини за отнемане милиони човешки жертви. Но нацизмът не е и идеология, а пародия на идеология, преследваща хора по признаци, независещи от тях - раса, националност, "непълноценност", различност.

Гочу
снимка на Гочу

Глупости и невежество , компоти , компютри... Наполеон довежда новото време в Европа. Идеята за републиките и равенството , правният кодекс на Наполеон е в основата на съвременните правни системи на повечето европейски страни. Наполеон води до първата "глобализация" в новата европейска история , огромен стимул за търговията , научния прогрес , културния обмен между различните ъгълчета на континента и около него. Наполеон е изключително прогресивна фигура в европейската и световната история.

банда

По интересното е друго :

Очевидно с тази новина някой във Вашингтон иска да окаже натиск върху властите в Киев.

Дали лобито на Тръмп, или другия лагер?

Такива новини не излизат току- така ни в клин, ни в ръкав, и едва ли в случайно време.

При всички случаи има общо с импйчмънта, скандала с Байдън и показанията на украинските лица по случая.

В случая Украйна се явява магарето между атовете които се ритат във Вашингтон.

ИвКо

Както запада създаде Хитлер за агресия срещу Русия, ...

Темата е доста по обширна, но не тук. За това съвсем накратко. Хитлер го създадоха тези дето се противяха на Удри Уилсън, по тяхна причина стана и ВСВ. Хитлер беше един досаден кърлеж дето смучеше от Запада, ингилизите направиха това дето трябва, умело го насочиха на Изток, обещавайки му неутралитет с надежната СССР да се изтощи на макс унищожавайки ефрейтора. СССР па се оказа яко неподготвен за мисията, та се наложи да му помагат, защото Хитлер завладял СССР и използвайки ресурсите му щеше да смачка като хлебарка целокупното западнячество.

slaughter
снимка на slaughter

Ивко ...да , това е едно от най-реалистично описаните накратко версии -  сложна геополитическа игра която все пак в крайна сметка постигна една от целите си -  СССР го няма на картата!

slaughter
снимка на slaughter

Ивко ...да , това е едно от най-реалистично описаните накратко версии -  сложна геополитическа игра която все пак в крайна сметка постигна една от целите си -  СССР го няма на картата!

harmless
снимка на harmless

Не съм сигурен как точно да си агент на КГБ/Сталин те прави по-различно от това да си агент на Хитлер. Сталин е избил далеч повече народ от Хитлер.

банда

И защо тогава Чърчил и Рузвелт са предпочели този кръволок пред фюрера?

Любопитно ми е какво мислиш ти и подобните по въпроса...

Какво е вашето обяснение?

 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш