Quantcast
САЩ спряха изпълнението на 2500 смъртни присъди | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ спряха изпълнението на 2500 смъртни присъди

Управлението на Байдън наложи мораториум върху смъртното наказание
1 709
 ЕПА БГНЕС архив

Американският министър на правосъдието Мерик Гарланд, който е и главен прокурор, наложи мораториум върху федералните екзекуции, предава БНТ.

Още през февруари по време на изслушване за утвърждаването му като министър Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора, както и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци.

Администрацията на президента Джо Байдън беше подложена на натиск да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като само в последните 6 месеца от управлението на Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции. По време на предизборната си кампания Байдън обеща да подкрепи това.

„Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че във федералната наказателна система всеки човек получава не само права съгласно конституцията и законите на САЩ, но и справедливо и хуманно отношение“, заяви главният прокурор.

В САЩ смъртното наказание е разрешено на федерално ниво, но 23 щата, между които столицата и Пуерто Рико, са се отказали от него на местно ниво.

Според Информационния център за смъртните наказания досега през тази година вече са изпълнени три екзекуции, като 17 души са екзекутирани през 2020 г. Според Центъра през октомври 2020 г. броят на осъдените на смърт в САЩ надхвърля 2 500 души. 

Още

Най-важните руснаци без Путин влизат в нов черен списък на САЩ

23.09.2021

1428
След разговор с Байдън Макрон реши да върне френския посланик в САЩ

23.09.2021

476
ЕС подкрепи Франция в скандала с подводниците

21.09.2021

1029