Медия без
политическа реклама

САЩ санкционираха българска фирма за подпомагане на Русия

Според Вашингтон тя е свързана с глобална мрежа за заобикаляне на санкциите срещу Москва и подкрепя руския военно-промишлен комплекс

01 Февр. 2023Обновена
Част от документа на Министерство на финансите на САЩ
Скрийншот Министерство на финансите на САЩ
Част от документа на Министерство на финансите на САЩ

Българска фирма бе санкционирана от САЩ като свързана с глобална мрежа за избягване на санкции, подкрепяща военно-промишления комплекс на Русия. Това стана факт след като Вашингтон обяви, че налага санкции на 22 лица и фирми в няколко държави.

Именно сред тях е регистрираната през лятото на 2019 г. в София "Ю-СТОУН ЛИМИТЕД" ООД (U-Stone Limited EOOD). Посочено е, че фирмата се занимава с "проучване, проектиране, изработване, внедряване и сервизно обслужване на програмно осигуряване, проектиране, производство и сервиз на електронни и електронно-изчислителна техника, производствена, консултантска, посредническа и търговска дейност и услуги, както и всяка друга дейност, незабранена от закона."

Основен акционер и управител е Александър Волфович. Той е сред санкционираните в сряда от Министерството на финансите във Вашингтон физически лица.

Министерството на финансите на САЩ е добавило бизнесмена Сергей Адониев, както и двамата му синове, в списъка на санкционираните лица, свързани с Русия. Запорирани са и две яхти на фамилията.  От 2008 до 2019 г.

Сред тях е и Макс Борисович Пифлакс (Maks Piflaks), който е базиран в Узбекистан директор на Mateas Limited. Той, както и неговият син Гилад Пифлакс, са членове на мрежата на Зименков и служители на D.E.S. Defense Engineering Solutions LTD.

Мрежата включва компании, базирани още в Сингапур, Кипър и Израел. САЩ смятат, че тя се ръководи от от базирания в Русия и Кипър търговец на оръжие Игор Зименков.

Двамата синове на Александър Волфович - Станислав Волфович и Ариел Волфович, също са в списъка и за тях Вашингтон твърди, че поддържат ръководни роли в организации и дружества от мрежата на Зименков.

Въпросната мрежа е участвала в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на високотехнологични устройства след нахлуването на Русия в Украйна, пише в съобщението на американското финансово министерство. Според САЩ, санкциите идват в момент, когато Вашингтон се стреми да увеличи натиска върху Москва заради нахлуването й в Украйна, е част от усилията на САЩ да се насочат към избягването на санкции по света и да ограничат достъпа на Русия до приходите, от които се нуждае за войната.

"Мрежата на Зименков"

Според МФ на САЩ, мрежата на Зименков е използвала подставени компании, за да превеждат пари, докато се опитва да поддържа вид, че вършат законна дейност.

Базираната в Сингапур фиктивна компания на Зименков Asia Trading & Construction PTE Limited (Asia Trading) и нейният директор Серина Би Лин Нг са продали хеликоптери на латиноамериканско правителство от името на Ростех. Днес Asia Trading и Серина бяха санкционирани.

Texel F.C.G. Technology 2100 Limited (Texel) се е ангажирала с обширни парични преводи към Asia Trading. Сред другите проекти, свързани с руските отбранителни способности, Texel и нейният главен изпълнителен директор Маркс Блатс са доставили на руска компания електрооптични и инфрачервени устройства след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Блатс е високопоставен сътрудник на Зименков и бизнес партньор на санкционираното беларуско лице Александър Зайцау, добавят от МФ.

Оттам твърдят и, че Игор Владимирович Зименков и лицата в "мрежата на Зименков" са участвали в проекти, свързани с руските отбранителни способности, включително доставка на руска компания на високотехнологични устройства, след като Русия започна пълномащабната си война  в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Някои членове на мрежата на Зименков също са подкрепили санкционираните, държавни руски отбранителни предприятия "Рособоронекспорт" OAO и държавната корпорация Ростех, които са ключови части от военно-промишления комплекс на Русия. И двете са вече санкционирани, се посочва в съобщението.

Игор Зименков работи в тясно сътрудничество със сина си Натан Зименков и широка мрежа от физически и юридически лица с цел продажби на руски отбранителни продукти на правителства на трети страни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата