Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доскорошен българин по заслуги влезе в санкциите на САЩ срещу Русия

Българското гражданство на Сергей Адониев е било отнето за това, че е укрил информация за осъдителна присъда в САЩ

27 Яну. 2023Обновена
Антикорупционен фонд

Министерството на финансите на САЩ е добавило бизнесмена Сергей Адониев, както и двамата му синове, в списъка на санкционираните лица, свързани с Русия. Запорирани са и две яхти на фамилията. От 2008 до 2019 г. Адониев е разполагал с български паспорт, издаден по процедура за „особени заслуги“, съобщава Аникорупционният фонд.

През 2019 г. българското му гражданство беше отнето след сигнал на АКФ до президентството на Република България, Министерство на правосъдието и ДАНС за това, че Адониев е укрил информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни, припомнят от фонда.

Информацията за тази присъда е останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация на Адониев през 2008 г. до сезирането на институциите от АКФ през януари 2018 г. 

Със смешни оправдания Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) се оправда през вътрешната парламентарна комисия защо осъденият в САЩ руснак Сергей Адониев за банкови измами и пране на пари е бил български гражданин цели 10 години. Паспортът му е отнет

Това е станало, въпреки че американските съдебни архиви, включително по делото United States vs. Serguei Adoniev, са достъпни онлайн, а инфомацията за присъдата в САЩ е и на страницата за Адониев в Wikipedia. 

В четвъртък САЩ санкционираха и двамата синове на Адониев - Филип и Лука, които все още имат българско гражданство, съобщава  Свободна Европа и добавя, че Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е съобщила преди време, че Адониев не е направил инвестициите в България, които са послужили за основание да получи български паспорт по схемата за гражданство срещу инвестиции. След многократни критики срещу България от Европейската комисия, възможността за т.нар. златни паспорти беше премахната с промени в Закона за българското гражданство през 2022 г.

Включването сега на Адониев и роднините му в черния списък със санкционирани лица значи, че активите им в САЩ за блокирани, а американски граждани и компании не могат да работят с тях. Те са санкционирани заради връзките им с Русия.

Сергей Адониев е руски бизнесмен и милиардер от списъка на руското издание на сп. "Форбс". Смятан е за приближен до руския президент Владимир Путин и е присъствал на негови срещи с представители на бизнеса в Кремъл. Адониев притежава телекомуникационната компания Yota и се смята, че се ползва с личната протекция на Путин.

Според американския списък за санкции, Адониев е роден на 28 януари 1961 г., в Лвов, Украйна. Записан е с руска и с израелска националност. Притежава руски и израелски паспорти. Записан е като физическо лице, свързано с дружество с ограничена отговорност КАЛЕЙДОСКОП.

Името на Адониев протича и в историята с Джемкорп (Gemcorp Capital). Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Проверката на меморандума за 1 млрд. долара с компаниите Gemcorp и IP3 Corporation за партньорство в енергетиката разкри множество потресаващи нарушения. Докладът на временната комисия в парламента за установяване на фактите около меморандума, с който "Сега" разполага", показва: -

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с "Ростех". "Ростех" пък е руски държавен военен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се използват и днес срещу Украйна, разказа преди време "Свободна Европа".  Документално участието на Авдолян в Gemcorp приключва през 2020 г.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?