facebook
twitter

България

ДАНС и МВР проспали, че руски инвеститор у нас е търсен от Интерпол

693
Илияна Кирилова
Цветан Цветанов поиска да бъде отнето българското гражданство на съпругата на Сергей Адониев - Мария. От ДАНС му отговориха, че няма правна възможност.

Със смешни оправдания Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) се оправда през вътрешната парламентарна комисия защо осъденият в САЩ руснак Сергей Адониев за банкови измами и пране на пари е бил български гражданин цели 10 години. Паспортът му е отнет едва в средата на м.г.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев твърди, че службите не са разбрали, че Адониев е осъден, въпреки че били проверили всички информационни системи през 2008 г. Нещо повече, контраразузнаването не е научило, че Адониев е бил издирван от Интерпол още през 1995 г. "Проверката, която е правена, е от масивите на МВР. Те е следвало да вкарат информацията, получена от Интерпол", оправда се с полицията Георгиев. Той не отговори на въпрос на в. "Сега" дали това означава, че има и други пропуски в базата данни.  

И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се оправда, че натурализирането на Адониев не е по вина на МВР. Руснакът бил предложен за български паспорт през 2008 г. от бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев за "особени заслуги" - заради обещани инвестиции за 10 млн. лева във фирма в Пловдив, която щяла да бъде колцентър. Българско гражданство получила и съпругата на Адониев - Мария.

Председателят на комисията Цветан Цветанов попита дали ще бъде отнето на гражданството на Адониева, защото тя продължава да пътува из ЕС, а като неин съпруг и той има това право. Шефът на ДАНС му отговори, че няма правно основание да й се вземе паспортът. 

По повод на течащата проверка на чужденците, получили българско гражданство през последните 5 г., Димитър Георгиев съобщи, че са открити мними инвеститори, но те били били под 0.1% от проверяваните и ще им бъде отнето гражданството.

Все още няма коментари

Още

ДАНС вика училищните директори на инструктаж за тероризма

21.08.2019

Йоана Петрова

1306
Врачанска област държи рекорда по брой престъпления спрямо населението

20.08.2019

780 3
МОН ще "прецизира" достъпа на ДАНС до регистрите му

Влез или се регистрирай за да коментираш

×