facebook
twitter

България

ДАНС и МВР проспали, че руски инвеститор у нас е търсен от Интерпол

675
Илияна Кирилова
Цветан Цветанов поиска да бъде отнето българското гражданство на съпругата на Сергей Адониев - Мария. От ДАНС му отговориха, че няма правна възможност.

Със смешни оправдания Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) се оправда през вътрешната парламентарна комисия защо осъденият в САЩ руснак Сергей Адониев за банкови измами и пране на пари е бил български гражданин цели 10 години. Паспортът му е отнет едва в средата на м.г.

Шефът на ДАНС Димитър Георгиев твърди, че службите не са разбрали, че Адониев е осъден, въпреки че били проверили всички информационни системи през 2008 г. Нещо повече, контраразузнаването не е научило, че Адониев е бил издирван от Интерпол още през 1995 г. "Проверката, която е правена, е от масивите на МВР. Те е следвало да вкарат информацията, получена от Интерпол", оправда се с полицията Георгиев. Той не отговори на въпрос на в. "Сега" дали това означава, че има и други пропуски в базата данни.  

И зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов се оправда, че натурализирането на Адониев не е по вина на МВР. Руснакът бил предложен за български паспорт през 2008 г. от бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев за "особени заслуги" - заради обещани инвестиции за 10 млн. лева във фирма в Пловдив, която щяла да бъде колцентър. Българско гражданство получила и съпругата на Адониев - Мария.

Председателят на комисията Цветан Цветанов попита дали ще бъде отнето на гражданството на Адониева, защото тя продължава да пътува из ЕС, а като неин съпруг и той има това право. Шефът на ДАНС му отговори, че няма правно основание да й се вземе паспортът. 

По повод на течащата проверка на чужденците, получили българско гражданство през последните 5 г., Димитър Георгиев съобщи, че са открити мними инвеститори, но те били били под 0.1% от проверяваните и ще им бъде отнето гражданството.

Все още няма коментари

Още

МВР и спрей: Много като тебе вече плакаха!

18.03.2019

4946
МВР се подигра с полицаите
МВР шефът отива на панихида за "ювелирната" акция в Лясковец

14.03.2019

2555 8

Влез или се регистрирай за да коментираш

×