Quantcast
САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ обсъждат „Акт за привличане на Путин под отговорност“

Кремъл отвърна, че подобни твърдения прикриват готвени от Запада военни провокации
Обновена
8 090
 ТАСС
Владимир Путин

Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ. Документът е подкрепен от още 38 конгресмени.

Според вестник "Вашингтон пост", цитиран от БГНЕС, той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

- Обявяване на "подкрепяните от Русия" сили в Донбас за терористи и признаване на Русия за спонсор на тероризма;

- Забрана за операции с руски държавен дълг;

- Мерки срещу "Северен поток-2", включително свързаните с него организации и техните акционери;

- Замразяване на финансирането на диалога за киберсигурност, докато не приключат атаките срещу американски агенции;

- Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски;

- Санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, всички членове на правителството, както и срещу руски официални лица и сили за сигурност, включително прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, кмета на Москва Сергей Собянин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на ЦИК Ела Памфилова, началника на президентския щаб Антон Вайно, директора на ФСБ Александър Бортников, ръководителя на „Росгвардия“ Виктор Золотов и главния прокурор Юрий Чайка;

- Санкции срещу руски бизнесмени: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Игор Сечин, Алексей Милер, Андрей Костин, Генадий Тимченко, Дмитрий Риболовлев, Михаил Фридман, Петър Авен, Михаил Гуцериев и Александър Винокуров;

- Санкции срещу журналисти: главния редактор на „Russia Today“ и RT Маргарита Симонян, телевизионния и радиоводещ Владимир Соловьов и главния изпълнителен директор на „Channel One“ Константин Ернст.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на пресконференция, посветена на едногодишния му мандат, че Вашингтон е готов да приеме нов пакет от ограничения срещу Москва, ако ситуацията в Украйна се влоши. Сред възможните мерки той посочи забрана за руските банки да извършват трансакции в долари и изключването им от SWIFT.

"Не по-късно от 30 дни след датата на внасяне на този законопроект държавният секретар ще обяви Руската федерация за държава, чието правителство многократно е оказвало подкрепа на международния тероризъм (по-известна като "държава-спонсор на тероризма")", гласи текстът на проекта.

В документа също така се посочва, че след въвеждането на закона президентът на САЩ трябва да представи на комисиите на Конгреса доклад за състоянието и източниците на доходи на Владимир Путин и членовете на неговото семейство.

Не по-късно от 10 дни след датата на приемане на този закон президентът ще наложи санкции на всяка организация, отговорна за планирането, строителството, поддръжката, финансирането или експлоатацията на "Северен поток-2" или неин сътрудник, както и срещу всеки друг служител на компанията или основен акционер с контролен дял в организацията.

Американският президент Джо Байдън заяви, че Русия ще постави Запада пред изпитание и че според него руският му колега Владимир Путин ще предприеме действия в Украйна, съобщава БНР. Той направи коментара на близо двучасова пресконференция в навечерието на първата година от мандата си като президент.  

Изказването на Байдън за Украйна бе един от акцентите в пресконференция. По-късно от Белия дом поясниха позицията, като подчертаха, че всяко навлизане на руски военни в Украйна ще се разглежда като „подновена инвазия, която ще бъде посрещната с бърза, неотстъпчива и обединена ответна реакция от САЩ и съюзниците“.

Москва отрича, че планира навлизане в Украйна, въпреки информациите за струпване на нейни войски по границата. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че информацията за руска готовност да нахлуе в Украйна прикрива готвени от Запада военни провокации. 

„Москва призовава западните държави да прекратят агресивната антируска информационна кампания и да се прекрати допълнителната милитаризация на Украйна по линия на НАТО. Вместо това трябва да се положат усилия режимът в Киев да изпълнява Минските споразумения и другите международни договори“, каза Захарова.

Тя заяви още, че британски военно-транспортни самолети от няколко дни доставят въоръжение на Украйна. По изчисления на руските експерти общо са транспортирани около 460 тона военни доставки, обяви говорителят.

Ключови думи:

Джо Байдън, САЩ, Русия, Украйна

Още

ЕК призна: Отказът от руската енергия вдига употребата на въглища

20.05.2022

758
Словакия се свързва с газовата система на Полша

23.05.2022

1658
Висш руски дипломат хвърли оставка и заяви, че го е срам от войната

23.05.2022

4365