Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ изненадващо почистиха 3 имена от доклада за убийството на Кашоги

Годеницата на журналиста поиска незабавно наказание за престолонаследника в Саудитска Арабия

01 Март 2021Обновена
ЕПА БГНЕС архив

Малко след като беше публикуван докладът на американското разузнаване за убийството на журналиста Джамал Кашоги, той бе заменен без обяснение с друга версия, която премахна имената на трима души, за които първоначално се смяташе, че са замесени в инцидента, съобщава CNN, цитирана от РИА Новости.
Според тв канала три имена са изчезнали от списъка на лица, за които се твърди, че са "участвали, давали заповеди или са участвали по някакъв начин или са отговорни за смъртта на Джамал Хашукджи": Абдула Мохамед Алхорини (Abdulla Mohammed Alhoeriny),  Ясир Халид Алсалем (Yasir Khalid Alsalem) и Ибрахим ал -Салим (Ibrahim al-Salim).

Първият, според запознат с разузнавателните служби на Саудитска Арабия, е братът на генерал Абдулазиз бин Мохамед ал-Хоураини, министър, който оглавява Дирекцията за държавна сигурност. Абдула Мохамед Алхорини е включен в докладите на Саудитска Арабия като помощник-началник на държавната сигурност в борбата срещу тероризма.

Посочва се, че кабинетът на американския директор на националното разузнаване е отказал да обясни защо първоначално тези имена са в списъка. „Публикувахме ревизирания документ на уебсайта, тъй като оригиналът погрешно съдържаше три имена, които не трябваше да бъдат включени“, заявил само говорител на директора на Националното разузнавателно управление пред CNN.

Преди няколко дни американското разузнаване пусна доклад, според който саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г., се казва доклад на американското разузнаване, съобщиха световните медии. Според принца Kашоги бил "заплаха за кралството". 

59-годишният журналист влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври 2018 г., след което бива убит и разчленен.

"Престолонаследникът гледа на Кашоги като на заплаха за кралството и широко подкрепя използването на насилствени мерки, ако те са необходими, за да бъде заглушен гласът му", се казва в доклада. 

Турската годеница на убития саудитски журналист Джамал Кашоги заяви в понеделник, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман трябва да бъде "наказан незабавно" заради убийството, предава Франс прес, цитирана от БГНЕС. Засега САЩ отказват да наложат санкции срещу 35-годишния де факто лидер на Саудитска Арабия, известен с инициалите си МБС.

"Изключително важно е престолонаследникът, който е поръчал жестокото убийство на непорочен и невинен човек, да бъде наказан незабавно", заяви годеницата на Кашоги Хатидже Ченгиз в изявление, публикувано в официалния й акаунт в Туитър на английски и арабски. "Това не само ще донесе справедливостта, която търсим за Джамал, но също така може да предотврати повтарянето на подобни действия в бъдеще", каза тя.

Кашоги, жител на САЩ и критик на принц Мохамед, който пишеше за „Вашингтон пост“, беше убит и разчленен в консулството на кралството в Истанбул, след като влезе вътре, за да получи документи за сватбата си с Ченгиз.

Тя казва сега, че "след този доклад вече няма никаква политическа легитимност за престолонаследника". Но Ченгиз каза също, че докладът на САЩ не стига достатъчно далеч. "Истината - която вече беше известна - беше разкрита още веднъж и сега е потвърдена. И пак това се оказва, че не е достатъчно", предупреди тя, "тъй като истината може да има смисъл само когато служи за постигане на справедливост."

Ченгиз каза, че ако престолонаследникът не бъде наказан, "това завинаги ще сигнализира, че главният виновник за убийство може да се измъкне, което ще застраши всички нас и ще бъде петно върху нашата човечност".

Саудитското правителство, което първоначално заяви, че не разполага с информация за Кашоги, каза, че поема отговорност за убийството, но го счита за операция, която не включва принца. В изявление късно в петък саудитското външно министерство заяви, че "напълно отхвърля" американския доклад. 

Още по темата