Медия без
политическа реклама

САЩ дариха на Скопие 1200 автомата М-4 за 1,2 млн.долара

Автоматичното оръжие е част от по-голям проект, обяви американският посланик в Северна Македония

01 Март 2021

Дарение от САЩ на 1269 автомата M-4, оценено на 1,2 милиона долара, беше предадено на армията на Северна Македония в подкрепа на модернизацията й, съобщава вестник „Слободен печат“, цитиран от Агенция Фокус.

Министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска, която получи дарението от посланика на САЩ в страната Кейт Мари Бърнс на церемонията в казармата „Гьорче Петров“, заяви, че то част от по-голям проект, финансиран от правителството на САЩ, който помага за модернизирането и оборудването на военните сили на страната.

„С над 1200 автоматични  M-4, с калибър 5.56, което е стандарт на страните- членки на НАТО, продължава преобразуването ни от стария към новия стандарт. С това оборудване, в допълнение към специалните части, които досега са получили пушки от този тип, ще осигурим и пълното оборудване на нашата лека пехота, която е не само македонска единица, но вече е част от НАТО и която подготвяме за първата оценка на НАТО през 2022 г.“, заяви Шекеринска.

Тя подчерта, че това дарение показва колко широко и сериозно е отбранителното сътрудничество между САЩ и Северна Македония, като припомни, че съвсем наскоро между двете страни бе подписан нов Меморандум за разбирателство в областта на отбранителното сътрудничество.

Американският посланик Кейт Мари Бърнс заяви на свой ред, че това дарение доказва обхвата на американското сътрудничество и увери, че САЩ ще продължат да бъдат стратегически партньор в дейностите по модернизация на македонската армия.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Македония, дарение

Още по темата