Медия без
политическа реклама

САЩ: 15 компании доброволно се отказаха от Северен поток-2

Полша и Украйна към Байдън: Сложете край на проекта

22 Февр. 2021Обновена

Съединените щати ще продължат да наблюдават санкциите на организациите и фирмите, участващи в „Северен поток 2“, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от РИА Новости.

Той припомни, че по-рано в доклада си американският Конгрес предлага да включи в санкционния списък само руския кораб "Фортуна" и неговия собственик KVT-RUS. Също така, според Прайс, Съединените щати предоставиха на Конгреса списък с 15 организации, които „добросъвестно“ отказаха да участват в проекта „Северен поток 2“ и следователно „в момента“ не са обект на американски санкции.

Само часове по-рано полският външен министър Збигнев Рау и украинският му колега Дмитрий Кулеба призоваха американския президент Джо Байдън да "сложи край" на изграждането на Северен поток 2. Апелът им е публикуван в списание Politico.
Рау и Кулеба заявяват, че Русия прокарва своите интереси в света чрез енергийни доставки. Според министрите, на Москва е "позволено да отиде твърде далеч" при изпълнението на проекта.

"Призоваваме американския президент Джо Байдън да използва всички средства, с които разполага, за да предотврати завършването на проекта", пишат още те. Министрите подчертават, че тръбопроводът ще засили руския контрол върху доставките на газ за Европа и освен това ще убеди украинската общественост, че Западът не се интересува от собствените си принципи или сигурността и просперитета на Украйна.

Рау и Кулеба са сигурни, че позицията на Вашингтон е "критично важна при изпълнението на проекта, дори на фона на позицията на Германия, която изразява нейното съдействие".

Най-малко 18 европейски компании вече са се оттеглили от „Северен поток 2“ заради заплахата от американски санкции срещу участниците в проекта, твърди пък германският вестник Der Tagesspiegel. Сред фирмите, отказали да участват в проекта, са германските концерни Bilfinger SE и Munich Re Syndicate.

САЩ приеха редица закони, които предполагат санкции срещу участниците в „Северен поток 2“. Те са част от законите „За противодействие на американските противници чрез санкции“ и „За защита на европейската енергийна сигурност“.

Само преди дни Полша призова и Германия да спре проекта. "Северен поток 2" е антиевропейски проект, който би служил на агресивната политика на Русия към Европейския съюз, заяви премиерът на Полша и обвини Германия, че действа против интересите на общността.

"Време е да го спрете", написа тогава Матеуш Моравецки в "Туитър". Изказването му там е по повод на интервю на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер във вестник "Райнише пост". В него Щайнмайер обвърза изграждането на газопровода със смъртта на 20 милиона души в Съветския съюз при нахлуването на нацистка Германия по време на Втората световна война. "Ужасното кръвопролитие не оправдава грешки в политиката ни към Русия днес, но не бива да пренебрегваме по-широката картина", заяви Щайнмайер.

"Северен поток 2" не може да е компенсация за неплатените следвоенни дългове на Германия, реагира Моравецки. 

По същото време и Украйна критикува остро германския президент, защото тя ще загуби от транзитни такси за руския газ, а значителна част от милионите съветски жертви, за които Щайнмайер говори са били украинци.

Още по темата