Медия без
политическа реклама

Руско гориво влиза във Великобритания през "вратички" от Азия

Въпреки санкциите само през 2023 г. в Обединеното кралство са внесени 5.2 млн. барела петролни продукти

05 Февр. 2024
ЕПА/БГНЕС
Всеки 20-и полет във Великобритания е осъществен с реактивно гориво от руски петрол

Милиони барели гориво, произведено от руски петрол, продължават да се внасят във Великобритания, въпреки санкциите, наложени заради войната в Украйна, съобщава BBC, като се позовава на изследване по въпроса.

Оказва се, че руският суров петрол се рафинира в страни като Индия, а готовите продукти се продават в Обединеното кралство. Това не е незаконно и не нарушава забраната за внос на руски петрол, но подкопава санкциите, целящи ограничаване на паричните средства за водене на война от страна на Русия.

Британското правителство отрича да осъществен какъвто и да е внос на руски петрол от 2022 г. Същевременно негов говорител заяви, че международно признатите "правила за произход" определят, че суров петрол, след като е бил рафиниран в друга държава, се класифицира за целите на търговията като произхождащ от държавата, в която е рафиниран.

Два отделни доклада, предоставени на BBC, сочат, че правилата за рафиниране позволяват на продукти, произведени от руски суров петрол, да пристигат на територията на Великобритания. Центърът за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) твърди, че тази "вратичка" означава, че страни, като Индия и Китай, които не са наложили санкции на Кремъл, могат законно да внасят руски суров петрол и да го преработват в петролни продукти, като реактивно гориво и дизел. След което да изнасят тези продукти за Обединеното кралство и други държави от ЕС.

"Проблемът с тази вратичка е, че тя увеличава търсенето на руски суров петрол и дава възможност за по-големи продажби по отношение на обема и повишаване на цената им, което увеличава средствата, изпращани към военния резерв на Кремъл", казва Исаак Леви, ръководител на отдела за политика и енергийни анализи Европа-Русия на CREA.

В друго изследване Global Witness изчислява, че през 2023 г. в Обединеното кралство са внесени около 5,2 млн. барела рафинирани петролни продукти, произведени от руски суров петрол. По-голямата част (4,6 млн. барела) е реактивно гориво, което е било използвано при всеки 20-и полет във Великобритания.

Лила Станли, ръководител на екипа за Украйна в Global Witness, заяви, че макар "правителството на Обединеното кралство да осъжда войната в Украйна, то остава съучастник в продажбата на руски петрол, като запазва тази вратичка за рафиниране отворена". "Всеки паунд, похарчен за руски петрол, помага на Путин да плаща за бруталната си война", добави тя.

В своите данни CREA изчислява, че през първите 12 месеца на забраната за внос на руски петрол от декември 2022 г. продуктите от руски петрол, внесени във Великобритания, са на стойност около 569 млн. паунда. И в двата доклада се твърди, че "вратичката" е осигурила на Кремъл данъчни приходи в размер на над 100 млн. лири.

В тях се казва още, че по-голямата част от вноса е идвала основно от три рафинерии в Индия - Джамнагар, Вадинар и Ню Мангалор, както и от девет в други държави, включително Китай.

Данните на Международната агенция по енергетика показват, че вносът на руски суров петрол в Индия се е увеличил след началото на войната в Украйна. В отговор на санкциите Русия понижи цените на петрола, за да привлече нови купувачи. След инвазията вносът на индийско реактивно гориво и дизел във Великобритания също се е увеличил.

След началото на войната в Украйна западните съюзници наложиха на Русия многобройни санкции, включително и ограничение на цените на петрола, с цел да се попречи на Москва да получава повече от $60 за барел суров петрол. Напоследък изникнаха колебания дали мерките са така строги, колкото се очакваше, след като Международният валутен фонд повиши прогнозата си за икономическия растеж на Русия през 2024 г. от 1,1 % на 2,6 %

Още по темата