Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия заяви цинична претенция, че брани Устава на ООН

Антониу Гутериш каза на Сергей Лавров, че Москва има опустошително поведение

24 Апр. 2023
Стопкадър от екрана
Сергей Лавров сам си даде думата и си позволи да говори дълго колкото сам прецени

Русия злоупотреби отново с председателство си на Съвета за сигурност на ООН, като организира в международния ден на дипломацията (24 април) дебати в защита на Устава на ООН, който тя грубо нарушава с агресията си в Украйна. Преди 20 дни тя злоупотреби с временната си позиция веднага след поемането на ротационните си функции в ООН, като свика неформална среща за защита на децата на Украйна, на която покани чрез видеовръзка издирваната за престъпления срещу човечеството руска комисарка за правата на децата Мария Лвова-Белова.

За днешните дебати в централата на ООН в Ню Йорк пристигна специално руският външен министър Сергей Лавров, който държа дълга нападателна реч как "колективният Запад" нарушава Устава на ООН, без да изрази никакво съжаление за жертвите и разрушенията, които Русия причинява чрез войната си в Украйна.

Заради протоколно високото представителство поради присъствието на Лавров в дебатите участва и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Седейки непосредствено до него, той не се сдържа да каже, че руското нашествие е нарушение на международното право и "причинява огромни страдания" на украинския народ.

"Многостранната система е подложена на по-голямо напрежение, отколкото когато и да било от създаването на ООН", заяви Гутериш, като добави, че светът е изправен пред "безпрецедентни и взаимосвързани кризи". "Напрежението между големите сили достигна исторически връх. Също както и рисковете от конфликти, предизвикани от недоразумение или грешна преценка", добави ръководителят на ООН.

Парадоксално е, че срещата, председатествана от Лавров, бе посветена на "ефективния мултилатерализъм" чрез защита на принципите на Устава на ООН. "Днес светът е изправен пред дълбока системна трансформация. А именно естествен и бърз разпад на еднополюсния световен ред и появата на нова многополюсна система", каза руският външен министър, чиято изява трябваше да бъде венец на едномесечното руско председателство в ООН.

Посланикът на Европейския съюз в ООН Олоф Скоог реагира с възмущение на руския цинизъм: "С организирането на този дебат Русия се опитва да се представи като защитник на Устава на ООН и на многостранността. Нищо не може да бъде по-далеч от истината", каза той пред репортери.

Най-остри критики срещу Русия в 15-членния изпълнителен орган на ООН отправиха представителите на САЩ и Великобритания. Пратеникът на Китай намери за уместно да критикува международните санкции, наложени заради агресията, но нито веднъж не спомена името нито на Русия, нито на Украйна. Представителят на Бразилия, която чрез президента си Лула да Силва предложи сделка "Крим срещу мир", се ограничи да говори с общи фрази за международната сигурност.

Ключови думи:

ООН, дебати

Още по темата