Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия заплаши с ядрено оръжие, ако Швеция и Финландия влязат в НАТО

14 Апр. 2022
ЕПА/БГНЕС
Дмитрий Медведев

Москва заяви, че ще бъде принудена да засили отбраната си в Балтийско море, ако Финландия и Швеция се присъединят към НАТО. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, който сега е заместник-председател на съвета за сигурност на Русия, каза в четвъртък, че Кремъл ще използва всичките си сили – включително разполагането на ядрени оръжия – в региона, ако двете скандинавски страни се присъединят към водения от САЩ съюз, предаде в. "Гардиън".

Финландия и Швеция обмислят дали да се откажат от десетилетия на военна необвързаност и да се присъединят към НАТО. Лидерите на двете скандинавски страни казват, че нахлуването на Русия в Украйна е променило сигурността на Европа.

Медведев повдигна въпроса за използване на ядрено оръжие, заявявайки, че членството на Финландия и Швеция в НАТО би означавало, че "не може повече да се говори за безядрен статут на Балтийско море: балансът трябва да бъде възстановен". Русия "не е предприела такива мерки и няма да го направи", каза той. "Но ако сме принудени, добре… обърнете внимание, че не ние сме предложили това”, заяви Медведев.

Министър-председателят на Финландия Санна Марин каза в сряда, че Финландия, която има обща граница от 1300 км с Русия, ще вземе решение за присъединяване в НАТО "в рамките на седмици", докато шведският премиер Магдалена Андершон заяви, че няма смисъл решението да се отлага.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?